Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord politic asupra lansării negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania, a anunțat marți comisarul european pentru vecinătate și extindere Oliver Varhelyi, relatează Euronews.

Anunțul a fost făcut pe Twitter, Varhelyi transmițând un ”mesaj clar” țărilor din Balcanii de Vest: ”viitorul vostru este în Uniunea Europeană”. 

Croația, care deține Președinția rotativă a Consiliului, a declarat că decizia reprezintă ”o recunoaștere a eforturilor importante de reformă făcute de cele două țări”. 

Decizia a fost luată după mai multe amânări provocate de reticențele Franței și Olandei, care și-au exprimat nemulțumirea față de reformele în materie de democrație și de combatere a corupției.

În intervenția sa, secretarul de stat în MAE Iulia Matei ”a salutat mobilizarea tuturor statelor membre, în actualul context dificil, pentru generarea unor rezultate pozitive pentru cele două state candidate, în baza progreselor remarcabile realizate în procesele interne de reformă”.

”Oficialul român a salutat consensul atins pe marginea deciziilor privind deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și R. Macedonia de Nord, obiectiv urmărit și promovat cu consecvență de România, atât ca o prioritate a mandatului său ca Președinte a Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019, cât și după încheierea acestui mandat, ca stat membru promotor al procesului de extindere”, potrivit unui comunicat MAE.

Deschiderea procesului de negociere este o etapă importantă pe parcursul de aderare, care va necesita continuarea eforturilor susținute din partea candidaților pentru avansarea în acest proces, cu obiectivul final al aderării la Uniunea Europeană.

În ceea ce privește revizuirea metodologiei procesului de aderare, Iulia Matei a arătat că România rămâne implicată pentru a se asigura că modificările aduse vin în sprijinul eficientizării și accelerării proceselor de aderare și vor permite o reală redinamizare atunci când candidații îndeplinesc condițiile stabilite și realizează reforme sustenabile.

În acest sens, secretarul de stat român a salutat intenția Comisiei Europene de a demara imediat pregătirea propunerilor sale privind documentele-cadru de negociere cu Albania și Republica Macedonia de Nord și a pledat pentru ”o abordare constructivă în continuare din partea tuturor statelor membre, astfel încât primele Conferințe Interguvernamentale cu cele două state candidate să poată fi organizate cât mai curând posibil, înainte de finalul acestui an”.