Uniunea Europeană ar putea da undă verde la mijlocul lui decembrie vaccinurilor dezvoltate de companiile Moderna și Pfizer/BioNTech, a anunțat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,

Anunțul a fost făcut după un summit în care Cei 27 au discutat despre o coordonare a măsurilor lor de luptă împotriva pandemiei, în contextul apropierii sărbătorilor de sfârșit de an, transmite AFP, citată de Agerpres.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) se află 'în discuții zilnice' cu instituția americană omoloagă, FDA, pentru 'sincronizarea evaluărilor lor asupra vaccinurilor' anti-COVID-19, a declarat Ursula von der Leyen într-o conferință de presă.

'Dacă toate procedurile se vor derula fără probleme', EMA ar putea 'să dea vaccinurilor de la Pfizer/BioNTech și de la Moderna autorizația condiționată de punere pe piață începând din a doua jumătate a lui decembrie', a afirmat șefa executivului UE.

Citește și: Comisia Europeană recomandă utilizarea testelor antigen rapide pentru diagnosticarea COVID-19

Întrebată despre o posibilă recurgere în UE la vaccinul dezvoltat în Rusia, de care este tentată în special Ungaria, ea s-a arătat foarte prudentă: 'Orice vaccin va trebui să fie supus autorizării de către EMA, cu o transparență deplină'.

Comisia Europeană a semnat până acum cinci contracte de precomandă pentru eventuale vaccinuri, cu companiile AstraZenaca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer/BioNTech și CureVac.

Citește și: Comisia aprobă al cincilea contract cu CureVac pentru a asigura accesul la un potențial vaccin

După un protocol de acord încheiat în august cu compania americană de biotehnologie Moderna, 'continuăm negocierile și suntem de asemenea în discuții cu (compania americană) Novavax', a precizat Ursula von der Leyen.

Într-o discuție cu AFP, directorul laboratorului german BioNTech, Ugur Sahin, a spus că sunt 'posibile' autorizarea și distribuirea vaccinului până la sfârșitului anului în SUA sau în UE. 'Este posibil să putem livra vaccinuri în decembrie', a afirmat el.

În schimb, directorul executiv al Moderna, Stéphane Bancel, a avertizat marți că prelungirea negocierilor cu UE riscă să întârzie livrările, alte state fiind prioritare dat fiind că au semnat deja de câteva luni.

La summitul de joi prin videoconferință, șefii de stat și de guvern din UE au mai discutat și despre modul de a relaxa măsurile restrictive odată cu apropierea sărbătorilor de sfârșit de an, fără o relaxare excesivă care ar conduce la 'un al treilea val' de contaminări, a indicat o sursă diplomatică.