Miniștrii europeni de externe au decis să-l trimită pe șeful diplomației europene, Josep Borrell, la Moscova, la începutul lunii februarie, pentru a discuta despre arestarea lui Aleksei Navalnîi, dar și despre relațiile UE-Rusia.

După primul CAE (Consiliul Afaceri Externe) din acest an, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă și de securitate, Josep Borrell, a reiterat faptul că Uniunea consideră drept ”inacceptabilă” arestarea lui Aleksei Navalnîi și ”arestările în masă” din weekend, cerând eliberarea opozantului rus și a protestatarilor.

La propunerea lui Borrell, miniștrii europeni au fost de acord ca acesta să facă o vizită la Moscova, în prima săptămână a lunii februarie. Înaltul Reprezentant a primit în urmă cu ceva vreme o invitație de a vizita Rusia de la ministrul de externe Serghei Lavrov. 

În ceea ce privește sancțiunile, au fost doar discuții, dar niciun stat membru nu a avansat ”propuneri concrete”, a precizat Borrell.

Întrebat dacă va încerca să-l viziteze pe Navalnîi și să ceară eliberarea lui, Josep Borrell a afirmat că ar fi foarte fericit să-l vadă pe opozantul rus, dar a subliniat că nu a fost stabilit încă un program.

El a mai precizat că nu e adeptul stopării discuțiilor, atunci când există probleme bilaterale, ci, dimpotrivă, e nevoie de ”mai multe discuții” în astfel de situații.

Vizita la Moscova are loc înainte de Consiliul European din martie, în cadrul căruia vor fi evaluate relațiile dintre cele două părți. 

Germania nu vrea să renunțe la Nord Stream 2

În pofida arestării opozantului Aleksei Navalnîi la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania, Berlinul nu vrea să renunța la controversatul proiect Nord Stream 2.

Germania își menține poziția față de gazoduct, argumentul fiind că e vorba de un proiect economic.

SUA au cerut în mai multe rânduri oprirea acestui gazoduct. Și unele state europene și-au exprimat reticențele față de continuarea proiectului. Săptămâna trecută, eurodeputații au cerut UE să oprească imediat finalizarea conductei controversate.

Aurescu despre Navalnîi și proteste: Trebuie să discutăm la CAE despre adoptarea de sancțiuni

Mai mult pe EurActiv »