Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, se întâlnește luni cu președintele turc Recep Erdogan pentru a discuta despre situația migranților de pe teritoriul Turciei și acordul dintre UE și Ankara pe acest subiect.

„Migranții care sunt la frontieră sunt într-o situație în care au nevoie de ajutor. Și Grecia are nevoie de ajutor”, a spus Ursula von der Leyen într-o conferință de presă, susținută luni pentru a marca 100 de zile de activitate a Comisiei pe care o conduce.

Dar, a punctat șefa Comisiei, găsirea unei soluții la această situație va necesita eliminarea presiunii asupra graniței, concomitent cu oferirea posibilității de a cere azil fiecărei persoane. În plus, este nevoie de sprijinirea atât a Turciei, cât și a Greciei, pentru ca cele două state să facă față presiunii la care sunt supuse.

Ursula von der Leyen și Charles Michel, președintele Consiliului European, se întâlnesc luni la Bruxelles cu șeful statului turc Recep Erdogan, pentru a-l convinge să respecte prevederile acordului comun privind refugiații semnat în 2016.

De cealaltă parte, cel mai probabil, Erdogan va cere o creștere a finanțărilor acordate de UE, pentru ca Turcia să continue politica de prevenire a migrației spre Europa.

Erdogan a anunțat la 29 februarie că granița Turciei cu UE este deschisă pentru migranți, ceea ce reprezintă o încălcare a acordului dintre Ankara și blocul comunitar. Reprezentanții UE l-au acuzat în mod repetat pe președintele turc că vrea să șantajeze comunitatea internațională și să folosească criza migranților în acest scop. Mii de migranți s-au îndreptat recent spre granița Turciei cu Grecia, dar armata greacă a blocat trecerea acestora.

Acordul UE-Turcia din 2016 prevede ca Ankara să prevină migrația ilegală spre blocul comunitar. În schimb, UE a promis șase miliarde de euro pentru îngrijirea refugiaților sirieni din Turcia, amintește Agerpres.