Comisia Europeană alocă Finlandei 242 de milioane de euro pentru dezvoltarea primei rezerve strategice chimice, biologice, radiologice și nucleare rescEU (CBRN), informează eutoday.net.

Comisia a înființat deja rezerve rescEU pentru diferite zone din alte state membre ale UE, cum ar fi flota aeriană de luptă forestieră rescEU (Croația, Franța, Grecia, Italia, Spania și Suedia în 2022) și stocul medical de echipamente și dispozitive de protecție (Belgia, Croația, Danemarca, Germania, Grecia, Ungaria, România, Slovenia, Suedia și Țările de Jos).

Rezerva strategică CBRN face parte din dezvoltarea unei abordări de stocare la nivelul UE a contramăsurilor medicale care urmează să fie utilizate în situații de urgență sanitară, stabilită în cadrul Mecanismului consolidat de protecție civilă al UE și elaborată în continuare împreună cu Autoritatea de pregătire și răspuns la situații de urgență (HERA).

Această nouă rezervă este prima dedicată echipamentelor CBRN și va include contramăsuri medicale critice, cum ar fi vaccinuri și antidoturi, dispozitive medicale și echipamente de răspuns pe teren pentru a asigura o protecție și un răspuns mai bun în urma evenimentelor CBRN sau în pregătirea pentru situații cu risc ridicat. Finanțarea va fi solicitată și pentru formarea personalului. Scopul este de a consolida expertiza CBRN în Europa și de a se asigura că sunt interoperabile capacitățile și echipele de răspuns și pot fi desfășurate oriunde pe continent.

Rezervele rescEU sunt finanțate 100% de UE, iar Comisia Europeană menține controlul asupra funcționării lor în strânsă cooperare cu țările care găzduiesc rezervele.

În caz de urgență, rezervele rescEU oferă asistență tuturor statelor membre ale UE, statelor participante la Mecanismul de protecție civilă și pot fi, de asemenea, desfășurate în țările vecine ale UE.

sursa: RADOR