Uniunea Europeană și-a asigurat achiziția a circa 109.000 de doze de vaccin pentru a combate focarele de variola maimuței apărute în ultimele săptămâni pe teritoriul său.

Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA) a încheiat un contract cu compania Bavarian Nordic pentru achiziționarea a 109.090 de doze din vaccinuri de a treia generație, ca răspuns la focarele actuale de variolă a maimuței, a anunțat marți Comisia Europeană.

Pe măsură ce numărul cazurilor continuă să crească, acordul va face vaccinurile disponibile rapid în toate statele membre ale UE, Norvegia și Islanda. Livrările încep încă din această lună.

„Pentru prima dată, cumpărăm aceste vaccinuri prin programul EU4Health și le donăm statelor noastre membre. Epidemia de variola maimuței a arătat importanța unei abordări unite a UE în ceea ce privește pregătirea și răspunsul la amenințările emergente pentru sănătate”, a declarat comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.

Vaccinul de generația a treia este în prezent autorizat doar la nivelul UE pentru a proteja adulții împotriva variolei. Cu toate acestea, vaccinul împotriva variolei protejează oamenii de variola maimuțelor, deoarece acest virus este strâns legat de virusul variolei. Unele state membre au acordat deja scutiri naționale care permit utilizarea temporară a vaccinului împotriva virusului variolei maimuțelor.

Din 18 mai, aproximativ 900 de cazuri de variola maimuței au fost raportate în 19 state membre ale UE (Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania și Suedia), precum și în Norvegia și Islanda.

România a anunțat luni primul său caz, o infectare a unui bărbat în vârstă de 26 de ani. Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că România ar urma să primească circa 2.500 de doze de vaccin.

Variola maimuței este o zoonoză virală (un virus transmis la om de la animale) cu simptome foarte asemănătoare, dar mai puțin severe cu cele observate în trecut la pacienții cu variolă. Boala este endemică în Africa de Vest și Centrală și se răspândește pentru prima dată în Europa.