Uniunea Europeană dorește să ofere gratuit Chinei vaccinuri anti-COVID, în contextul creșterii numărului de infectări în această țară.

Comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a luat legătura cu omologii chinezi pentru a oferi solidaritatea și sprijinul european pentru combaterea crizei de COVID. Sprijinul poate consta în expertiză privind sănătatea publică, dar și donații de vaccinuri, a anunțat marți la briefingul de presă Tim McPhie, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Informația fusese publicată luni pe surse de Financial Times.

Tim McPhie a spus că momentan Beijingul nu a venit cu un răspuns la oferta UE. 

El a refuzat să ofere alte detalii.

Oficialii guvernamentali din sănătate din UE vor discuta miercuri în privind unui răspuns coordonat în legătură cu creșterea numărului cazurilor de COVD din China.

În privința testării turiștilor chinezi, UE nu a adoptat o decizie comună. Unele state membe, precum Franța, Italia și Spania, au decis să impună un test COVID-19 călătorilor care vin din China.

Decizia a nemulțumit Beijingul, care a condamnat marți impunerea prezentării de teste negative COVID-19 pentru călătorii sosiți din China la intrarea pe teritoriul mai multor țări.

La trei ani după apariția primelor cazuri de coronavirus la Wuhan, China și-a suspendat brusc pe 7 decembrie politica sa draconică "zero COVID". După ridicarea restricțiilor, spitalele chineze au fost copleșite de un număr tot mai mare de bolnavi de COVID-19.

Și Taiwanul a anunțat că oferă ajutor Beijingului, deși relațiile diplomatice între Taiwanul și Beijing s-au deteriorat considerabil în 2022.

Într-o alocuțiune cu accente pașnice, președinta Tsai Ing-wen a declarat că taiwanezii sunt "gata să dea ajutorul necesar pe baza preocupărilor umanitare" Beijingului "de vreme ce există o nevoie". Președinta a adăugat că speră că ajutorul taiwanez va putea "ajuta mai multe persoane să iasă din pandemie și să treacă în Anul Nou sănătoase", relatează France24, preluată de RADOR.

În discursul său televizat de Anul Nou, sâmbătă, președintele chinez, Xi Jinping, a declarat că "lumina speranței este în fața noastră", prevenția și controlul epidemiilor intrând "într-o nouă fază". 

Mass media de stat din China au încercat să minimizeze severitatea creșterii infecțiilor cu COVID înainte de o informare așteptată astăzi din partea oamenilor de știință către Organizația Mondială a Sănătății, care speră să obțină date detaliate despre evoluția virusului.

China a raportat luni trei noi decese din cauza COVID, după ce duminică a anunțat unul. Numărul oficial de decese de când a început pandemia este acum de 5.253.

People’s Daily, ziarul oficial al Partidului Comunist, a citat mai mulți experți chinezi spunând că boala cauzată de virus este relativ ușoară pentru majoritatea oamenilor.

„Bolile grave și critice reprezintă 3% până la 4% dintre pacienții infectați internați în prezent în spitalele din Beijing”, a declarat pentru ziar Tong Zhaohui, vicepreședintele Spitalului Chaoyang din Beijing, relatează EURACTIV.com.

Kang Yan, șeful Spitalului West China Tianfu al Universității Sichuan, a declarat că în ultimele trei săptămâni un total de 46 de pacienți grav bolnavi au fost internați în unitățile de terapie intensivă, reprezentând aproximativ 1% din infecțiile simptomatice.

Peste 80% dintre cei care trăiesc în provincia de sud-vest Sichuan au fost infectați, au declarat autoritățile locale din domeniul sănătății.

Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat săptămâna trecută oficialii din domeniul sănătății din China să împărtășească în mod regulat informații specifice și în timp real despre situația COVID.

OMS i-a invitat pe oamenii de știință chinezi să prezinte date detaliate despre secvențierea virală în cadrul unei reuniuni a unui grup consultativ tehnic programată pentru marți. De asemenea, a cerut Chinei să prezinte date despre numărul spitalizărilor, al deceselor și al persoanelor vaccinate.

China a respins criticile la adresa datelor sale despre COVID și a spus că orice mutație nouă poate fi mai infecțioasă, dar mai puțin dăunătoare.