Uniunea Europeană ia în considerare deblocarea miliardelor de euro pentru Ungaria, care au fost înghețate din cauza preocupărilor legate de statul de drept, în timp ce încearcă să obțină aprobarea Budapestei pentru ajutorul acordat Ucrainei.

Este vorba inclusiv despre începerea negocierilor privind aderarea la UE a Ucrainei, conform unor oficiali de rang înalt, citat de Reuters. Ungaria dezvoltă relații mai strânse cu Rusia decât alte state din UE și este văzută ca principalul oponent în ceea ce privește decizia din decembrie privind deschiderea negocierilor de aderare cu Kiev, care ar necesita sprijinul unanim al celor 27 de state membre.

În joc mai este și o încercare a Comisiei Europene de a face statele membre să contribuie mai mult la fondurile comune ale blocului, pentru a ajuta la finanțarea unui sprijin mai mare pentru Ucraina. Această decizie este așteaptată mai târziu în acest an și necesită unanimitate. Un oficial superior al UE a declarat pentru Reuters că, pentru a influența votul Ungariei, blocul se așteaptă să examineze starea miliardelor de euro sub forma de ajutoare UE, blocate acum din cauza preocupărilor legate de prim-ministrul Viktor Orban, care e decis restricționarea independenței instanțelor.

"Nu pot să-mi imaginez că Ungaria ar fi de acord fără să existe mai întâi o soluție pentru fondurile blocate", a declarat oficialul.

Un al doilea oficial al UE a confirmat că există o legătură între deblocarea fondurilor și planurile UE care necesită unanimitate, inclusiv extinderea și negocierile bugetare. Sursele au subliniat, totuși, că o înțelegere nu este o concluzie previzibilă și că multe depinde și de Viktor Orban, care se confruntă cu stagnare economică și un deficit bugetar în creștere în țara sa.

"Ungaria are nevoie urgentă de bani, ceea ce reprezintă un stimulent pentru reforme. Comisia are nevoie ca Ungaria să ridice vetourile sale pe mai multe probleme în schimb. Dar nu cred că CE va acționa sau poate acționa fără nicio mișcare din partea Budapestei în privința reformelor", a declarat un diplomat al UE.

Mize mari

Oficialii UE au declarat pentru Reuters că legile adoptate de Ungaria în vara aceasta pentru sporirea independenței judiciare tins spre o înțelegere în privința deblocării unei părți din cei aproximativ 22 de miliarde de euro. Săptămâna trecută, Comisia a notificat Budapesta cerând mai multe detalii cu privire la implementarea reformelor.

Vorbitând la Budapesta marți, ministrul pentru Afaceri Europene al Ungariei a declarat că se așteaptă la o înțelegere cu UE privind fondurile blocate "până la sfârșitul anului".

În căutarea unei înțelegeri cu Ungaria, UE se confruntă cu tensiuni între două dintre principalele sale obiective - apărarea standardelor democratice în țările membre și sprijinirea Ucrainei. Asta în timp ce Kievul încearcă să respingă invazia Rusiei și să se integreze în Vest.

Pentru Ucraina, care a depus cererea de aderare la UE la doar câteva zile după invazia Rusiei în februarie 2022, sprijinul din partea Vestului este vital, iar aderarea la UE este unul dintre obiectivele naționale de prim rang.

Înainte ca liderii UE să voteze în decembrie, Comisia va prezenta în săptămânile următoare o evaluare a progresului Ucrainei în îndeplinirea condițiilor pentru a începe negocierile.

Orban a afirmat că "va fi nevoie de întrebări foarte dificile" înainte ca UE să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, un proces care ar dura ani de zile înainte ca Kievul să adere, dacă se întâmplă vreodată. Vorbind în Parlamentul ungar săptămâna trecută, el a tras o linie între susținerea Ucrainei și deblocarea fondurilor UE.

"Bruxelles-ul... se așteaptă să fim de acord cu o amendare a bugetului Uniunii Europene care necesită unanimitate. Ei ne cer... să oferim și mai mulți bani Ucrainei. Bruxelles-ul ar trebui să dea banii cuveniți ungurilor, iar starea finanțelor publice va arăta deja mai bine... Suma care ni se cuvine sunt convins că ne va echilibra bugetul," a adăugat premierul ungar.