Miniștrii de externe din UE au ajuns luni la un acord privind impunerea de sancțiuni președintelui Aleksandr Lukașenko.

Potrivit Concluziilor Consiliului Afaceri Externe (CAE) desfășurat luni la Luxemburg, miniștrii de externe reiterează faptul că UE nu recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus, din 9 august, și consideră că Aleksandr Lukașenko nu are legitimitate democratică.

Pe fondul continuării protestelor și Belarus și a forței folosite de poliție împotriva demonstranților, miniștrii de externe au ajuns la un acord privind impunerea de sancțiuni la adresa lui Lukașenko. El va avea interdicție de călătorie și toate activele sale din UE vor fi înghețate. 

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a declarat înainte de reuniune că România solicită încă din august ca mai multe persoane să fie incluse pe lista sancțiunilor, inclusiv Lukașenko.

La începutul lui octombrie, UE a impus sancțiuni pentru 40 de oficiali și entități implicate în fraudarea alegerilor și violențele împotriva protestatarilor, dar nu l-a inclus pe listă și pe Lukașeno, sperând că-l va convinge să demareze un dialog cu forțele de opoziție, pentru a găsi o soluție pașnică la criza din Belarus.

Totodată, UE va reduce sprijinul financiar acordat Guvernului de la Minsk și, în schimb, va crește susținerea pentru poporul belarus și pentru societatea civilă, notează EurActiv.com.

Miniștrii condamnă violențele contra protestatarilor pașnici și cer autorităților eliberarea celor încarcerați, inclusiv a deținuților politici.

Sancțiuni în cazul Navalnîi

Miniștrii de externe au discutat și despre propunerea germano-franceză privind sancționarea persoanelor implicate în otrăvirea liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi.

"Am inițiat sancțiuni împotriva persoanelor despre care credem că sunt parțial responsabile pentru această încălcare a dreptului internațional. Este important ca UE să arate unitate", a declarat după reuniune ministrul german de externe, Heiko Maas.

Diplomați europeni citați de Euractiv.com au precizat că a existat un sprijin larg privind înghețarea activelor și impunerea de restricții de călătorie pentru mai mulți oficiali ai serviciului militar de informații GRU.

Acordul politic la care s-a ajuns astăzi urmează să fie implementat „cât mai curând posibil”, înainte de Consiliul European din decembrie.

Polonia a încercat să forțeze Germania să renunțe la construirea gazoductului Nord Stream 2, a precizat o sursă europeană pentru Euractiv.com.

Germania și Franța au anunțat săptămâna trecută că nu au primit o explicație credibilă din partea Moscovei privind prezența agentului neurotoxic Noviciok în corpul lui Aleksei Navalnîi.



Bogdan Aurescu: România susține mai multe sancțiuni împotriva regimului din Belarus

Mai mult pe EurActiv »