UPDATEUE impune sancțiuni Chinei
Sancțiunile sunt îndreptate împotriva celor responsabili de persecutarea minorității uigure.
Decizia privind aplicarea de sancțiuni Chinei pentru încălcarea drepturilor omului a fost luată luni de către miniștrii de externe din cele 27 de state membre UE, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles, relatează Südeutsche Zeitung.
Acestea sunt primele sancțiuni luate de Uniunea Europeană pentru încălcări ale drepturilor omului de către China în ultimii 30 de ani. Măsurile punitive sunt îndreptate împotriva celor responsabili de persecutarea minorității uigure musulmane din provincia chineză Xinjiang.
Sancțiunile prevăd că toate bunurile persoanelor fizice sau juridice în cauză de pe teritoriul UE sunt înghețate. Totodată, aceștia nu vor mai putea circula în UE. Numele celor vizați de sancțiuni au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Anterior, ambasadorul chinez la UE, Zhang Ming, a criticat intenția Uniunii. „Sancțiunile sunt ostile”, a spus el, precizând că Beijingul dorește dialog, dar va riposta, dacă alții insistă în privința confruntării.
Precedentele sancțiuni împotriva Chinei pentru încălcarea drepturilor omului au fost luate de UE după masacrul din Piața Tiananmen de la Beijing, în 1989. Acestea au inclus, printre altele, un embargo asupra armelor valabil și în prezent. Sute de oameni au murit în represiunea sângeroasă a mișcării democratice, atunci când Armata de Eliberare a Poporului a fost intervenit pentru a-i împrăștia pe demonstranții pașnici. Numărul exact al victimelor nu este cunoscut nici în prezent.
Sancțiunile au fost luate din cauza tratamentului aplicat minorității uigure. Organizațiile pentru drepturile omului estimează că sute de mii de uiguri, kazahi, hui și membri ai altor minorități au fost trimise în tabere de reeducare din Xinjiang.
China respinge aceste acuzații și susține că este vorba despre centre de instruire.
Background
Ministrul Bogdan Aurescu a salutat finalizarea primului pachet de sancțiuni în cadrul noului Regim global al Uniunii Europene privind drepturile omului.
Măsurile vizează 11 persoane și patru entități din șase state - China, Coreea de Nord, Libia, Sudanul de Sud, Eritreea și Rusia - ca urmare a unor abuzuri și încălcări foarte grave ale drepturilor omului.
”Sancțiunile adoptate la nivelul UE respectă dreptul internațional, precum și cele mai înalte standarde de legalitate și se înscriu în demersurile mai largi ale UE de protecție a drepturilor omului”, potrivit MAE.
Comentarii