Uniunea Europeană interzice traficul aerian cu orice fel de avion deținut, înregistrat sau controlat de persoane din Rusia, a anunțat duminică Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Aceste aeronave nu vor mai putea decola, ateriza sau survola teritoriul UE, a precizat șefa Comisiei.

„Spațiul nostru aerian va fi închis pentru orice avion rusesc - inclusiv avioanele private ale oligarhilor”, a subliniat von der Leyen.

Un al doilea pas decis de Uniune este „mașinăriei media” a Kremlinului - canalele media deținute de stat Russia Today și Sputnik, precum și subsidiarele lor, „nu vor mai putea să-și împrăștie minciunile pentru a justifica războiul lui Putin și pentru a dezbina Uniunea noastră”, a mai spus Ursula von der Leyen.

O altă serie de sancțiuni vizează regimului Alexandr Lukașenko, conducătorul Belarusului, stat de pe teritoriul căruia forțele ruse au lansat atacuri asupra Ucrainei.

UE va bloca importurile de combustibili minerali, tutun, lemn, ciment, produse siderurgice din Belarus și va extinde asupra Belarusului interdicția de a exporta produse cu dublă utilizare (inclusiv militară) pe care a introdus-o pentru Rusia.

Toate aceste sancțiuni se adăugă celor deja anunțate, a mai precizat șefa Comisiei.