UE interzice accesul la instituțiile sale pentru lobbyiștii din Rusia
Cele trei instituții ale Uniunii Europene au interzis accesul în sediul lor lobbyștilor companiilor rusești de la Bruxelles, pe lângă sancțiunile adoptate după invadarea Ucrainei.
"De acum încolo, reprezentanții companiilor rusești nu mai au voie să intre în incinta Parlamentului European", a anunțat președinta acestuia, malteza Roberta Metsola, la începutul lunii iunie. "Nu trebuie să le lăsăm spațiu pentru a-și răspândi propaganda și narațiunile toxice și false despre invazia Ucrainei", a explicat ea.
Au urmat Consiliul (organul statelor membre) și Comisia Europeană și "au dat instrucțiuni să nu mai primească persoane care reprezintă un interes rusesc", au confirmat joi reprezentanții acestora pentru AFP, cu puțin timp înainte de începerea summitului european dedicat ajutării Ucrainei. Liderii europeni trebuie să reînnoiască în special sancțiunile adoptate împotriva Rusiei de la anexarea Crimeii, în 2014.
Acordul de interzicere a lobbyiștilor ruși a fost dat la o întâlnire a ambasadorilor statelor membre pe 15 iunie, au spus aceștia. Reprezentantul Comisiei Europene a confirmat că este pe aceeași linie, notează La Libre Belgique.
Implementarea acestei decizii "este în curs", au precizat cele două instituții. Ea vizează toți reprezentanții intereselor rusești înscriși în registrul de transparență al UE pentru a avea acces la sediul instituțiilor pentru a se întâlni cu comisarii, colaboratorii acestora și aleșii europeni.
Acest registru este "o bază de date care listează organizațiile care urmăresc să influențeze procesul legislativ și implementarea politicilor instituțiilor europene", precizează Comisia Europeană. "El evidențiază interesele apărate, de cine și cu ce bugete".
Decizia face parte din implementarea celui de-al șaselea set de sancțiuni adoptat de Uniunea Europeană care interzice toate serviciile de consultanță în afaceri și relații publice.
Diplomații ruși, funcționarii publici și oamenii de afaceri nu mai pot beneficia de facilități și vize pentru a intra în UE. Dar resortisanții UE care reprezintă interesele clienților lor ruși la Bruxelles nu au fost împiedicați până acum să își desfășoare activitățile în forurile europene.
Sursa: RADOR
Comentarii