Comisia Europeană a anunțat vineri că a lansat împotriva Regatului Unit patru noi proceduri de infringement pentru nerespectarea dispozițiilor vamale post-Brexit prevăzute în protocolul privind Irlanda de Nord.

În total, executivul UE a declanșat șapte proceduri împotriva Londrei privind protocolul nord-irlandez, sursă de tensiuni între Londra și Bruxelles.

"În pofida apelurilor repetate ale Parlamentului European, ale celor 27 de state membre și ale Comisiei Europene de a aplica protocolul, guvernul britanic nu a făcut acest lucru", își exprimă regretul Comisia Europeană într-un comunicat, citat de Agerpres.

Comisia Europeană critică "refuzul Regatului Unit de a angaja o discuție serioasă din luna februarie", precum și "trecerea proiectului de lege privind (revizuirea unilaterală a) protocolului privind Irlanda de Nord în Parlamentul britanic". Deputații britanici au adoptat la sfârșitul lunii iunie în primă lectură această revizuire unilaterală, considerată ilegală de Uniunea Europeană.

Cele patru noi proceduri de infringement prezentate vineri se adaugă altor trei anunțate - sau relansate în cadrul uneia dintre ele - pe 15 iunie. Ele pot duce la o acțiune în fața Curții de Justiție a UE și la constrângeri financiare.

Noile proceduri se referă la nerespectarea obligațiilor vamale și a controlului mărfurilor care merg din Irlanda de Nord spre Marea Britanie (ceea ce sporește, potrivit Bruxellesului, riscul de contrabandă pe la frontiera nord-irlandeză), nerespectarea legislației europene în special privind taxele pe alcool și privind TVA-ul pentru comerțul online.

Cele trei precedente acțiuni se refereau la nerespectarea exigențelor în materie de certificare pentru circulația produselor agroalimentare, a obligațiilor în termeni de controale sanitare și fitosanitare, precum și la necomunicarea către UE a anumitor date statistice privind comerțul, referitoare la Irlanda de Nord.

Regatul Unit are la dispoziție două luni pentru a răspunde scrisorilor Comisiei Europene și a lua măsurile care se impun pentru a se conforma protocolului.

Protocolul nord-irlandez a fost negociat între Londra și Bruxelles în cadrul tratatului de divorț pentru a răspunde problemei delicate a frontierei dintre Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit, și Republica Irlanda, membră a UE.

El a fost conceput pentru a răspunde unui dublu obiectiv: protejarea pieței unice europene și evitarea revenirii la o frontieră terestră care ar risca să fragilizeze pacea încheiată în 1998 între Londra, Dublin și principalele forțe politice din Irlanda de Nord.

Pentru a rezolva această problemă, guvernul lui Boris Johnson a acceptat ca Irlanda de Nord să rămână de facto în cadrul pieței unice europene, instaurând o frontieră vamală în Marea Irlandei cu restul Regatului Unit, cu controale și formalități vamale.

Această situație complică aprovizionarea și nemulțumește profund comunitatea unionistă din Irlanda de Nord pentru care locul provinciei în cadrul Regatului Unit este amenințat.

Protocolul nu a fost totuși niciodată aplicat complet, întrucât au fost prevăzute perioade de grație privind controalele, ulterior prelungite, asupra unor produse precum carnea necongelată sau medicamentele.

În termenii acordului post-Brexit, Bruxellesul ar putea decide, drept represalii, să suspende aplicarea anumitor dispoziții, cu riscul de a genera un profund diferend comercial cu Londra.