UE lansează strategia de gestionare integrată a frontierelor pentru următorii 5 ani
CE adoptă o comunicare ce prezintă cadrul strategic pentru managementul integrat european al frontierelor (EIBM) pe o durată de 5 ani și o recomandare către statele membre privind recunoașterea reciprocă a deciziilor de repatriere și accelerarea lor.
Prin această comunicare, Comisia definește primul ciclu strategic multianual privind gestionarea europeană integrată a frontierelor pentru următorii 5 ani, notează La Stampa.
Prioritățile cheie ale Strategiei au 15 componente esențiale, cum ar fi: controlul la frontieră, sprijinit prin IT pe scară largă și cooperare inter-agenții pentru a îmbunătăți gestionarea migrației și pregătirea în vederea crizelor.
Acest lucru va fi asigurat folosind o infrastructură de ultimă generație și o supraveghere eficientă, cum ar fi camere și drone; imagini naționale și situaționale coerente și cuprinzătoare, implementare eficientă a Sistemului european de supraveghere a frontierei (EUROSUR) și o analiză solidă a riscurilor.
Sistemele de informații ale UE pentru gestionarea frontierelor externe (Sistemul de informații Schengen, Sistemul de intrare/ieșire, Sistemul de informații privind vizele și Sistemul european de informații și autorizare pentru călătorii) și interoperabilitatea acestora vor facilita trecerea frontierei.
O mai bună cooperare între toate autoritățile la nivel național și UE este esențială pentru a înțelege mai bine, a identifica și a răspunde provocărilor de la frontierele externe ale UE.Căutarea și salvarea sunt o componentă cheie a gestionării integrate a frontierelor europene.
Nevoia de coordonare este o prioritate între statele de pavilion și statele de coastă, la fel ca și nevoia de a dezvolta cele mai bune practici privind schimbul de informații în timp util și cuprinzător. Un sistem comun al UE pentru repatrieri: statele membre pot folosi pe deplin sprijinul oferit de Frontex pentru toate etapele procesului de repatriere.
Coordonatorul practicilor de repatriere, sprijinit de Rețeaua de repatriere, va coordona punerea în aplicare a strategiei operaționale.Cooperarea cu țările terțe ar trebui intensificată pentru a contribui la dezvoltarea capacităților operaționale ale acestora în domeniile controlului frontierelor, analizei riscurilor, repatrierilor și readmiterilor și în lupta împotriva contrabandei.
În acest sens, o atenție deosebită va fi acordată vecinătății estice și sudice, alături de țările terțe de unde și prin care se îndreaptă principalele rute de migrație către UE. Acest lucru contribuie la dezvoltarea parteneriatelor reciproce și cuprinzătoare în materie de migrație cu țările de origine și cele de tranzit.
Respectarea deplină a drepturilor fundamentale: protecția frontierelor UE trebuie să fie efectuată prin respectarea deplină a drepturilor fundamentale. Acțiunile UE și ale actorilor naționali ar trebui să fie realizate în deplină conformitate cu legislația UE, inclusiv cu Carta drepturilor fundamentale a UE și cu dreptul internațional, inclusiv prin intermediul unor mecanisme eficiente de monitorizare.
Sursa: RADOR
Salvini: "Este dezgustător numai gândul că Paza de Coastă lasă migranții să moară"
"Numai gândul că cei 10.200 de marinari de la Paza de Coastă pot alege în mod deliberat să nu salveze pe cineva, în timp ce fac ore suplimentare, este dezgustător", a declarat vicepremierul și ministrul transporturilor și infrastructurii, Matteo Salvini, la emisiunea "24 Mattino" de la Radio 24, relatează Corriere della Sera.
"Sper ca politica să-și regăsească dimensiunea și, de asemenea, o limită în acuzații și controverse", a subliniat vicepremierul italian. Și "când te gândești că unii cred că Salvini îl sună noaptea pe amiralul Carlone, comandantul Pazei de Coastă: «Nu, nu uita că a plecat o barcă, lasă-i să se scufunde», este o prostie".
"Cu Tunisia care este în haos și Libia care nu își găsește liniștea, controalele principale care erau în vigoare când eram ministru ne permiteau să avem decese și plecări absolut inferioare. Ori comunitatea internațională preia controlul, ori Europa se trezește. Dar cred că și NATO", mai adaugă Salvini.
Totodată, Matteo Salvini afirmă: "Nu am elemente care să îmi indice că în spatele acestor plecări se află mâna vreunei puteri străine, care vrea să destabilizeze continentul. Dacă ar fi un act de război deliberat, este clar că Italia nu poate face față singură unui astfel de fenomen".
Liderul Ligii a declarat, apoi, că ar trebui restabilite decretele de securitate decise de el privind imigrația. "O mare parte din aceste decizii au fost deja preluate în decretele prezentate la Cutro și alte părți vor putea fi adăugate în dezbaterea parlamentară", explică Salvini.
Cuvintele vicepremierului italian vin chiar în momentul în care se intensifică alerta privind un posibil val cu zeci de mii de migranți din Africa de Nord.
Din acest motiv, Guvernul pregătește un plan special pentru deschiderea de noi centre de detenție pentru repatriere, cel puțin câte unul pentru fiecare regiune, extinderea celor deja existente, dar în același timp creșterea structurilor de primire de pe teritoriul național, folosind normele noului cod al licitațiilor și începând lucrările în derogare și cu sarcini directe.
Debarcările migranților sunt continue, în 2023 - pe 13 martie - Ministerul de interne a înregistrat debarcarea în Italia a peste 20.000 de persoane față de 6.152 în aceeași perioadă a anului 2022 (aproape 6.000 doar în martie față de 1.358 în urmă cu 12 luni), iar timpul este scurt: odată cu venirea primăverii și cu atât mai mult a verii, condițiile meteo și maritime din Marea Mediterană se vor îmbunătăți, favorizând o creștere a plecărilor.
De aici și strategia Guvernului de a pregăti centre de primire capabile să amortizeze valul de migranți prevăzut.
Sursa: RADOR
Comentarii