Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a cerut, într-un interviu acordat Deutsche Welle, mai multe arme pentru Ucraina și a explicat de ce sprijină ideea neacordării vizelor UE pentru turiștii ruși.

Statele membre UE ar putea urma exemplul Lituaniei și ar putea pune în aplicare o interdicție a vizelor pentru turiștii ruși, a declarat pentru DW ministrul de externe al acestei țări, Gabrielius Landsbergis.

”Oamenii au fost forțați să fugă din Ucraina, unii dintre ei rămân acolo, luptă pentru viața lor, luptă acolo pentru casele lor... în timp ce [oamenii din Rusia] sunt încă liberi să călătorească și să se bucure de toate facilitățile lumii libere, împotriva căreia Guvernul lor luptă”, a spus ministrul.

Lituania ”a oprit orice eliberare de vize pentru persoanele care ar merge în concediu” și eliberează vize doar în ”pentru cauze umanitare”, a spus Landsbergis.

Acest lucru, a subliniat el, nu a fost decis doar din motive politice, ci și din motive practice. Din 2020, Lituania ”s-a confruntat cu un aflux uriaș de oameni care fug din Belarus și Rusia”.

”Am găsit o modalitate de a lucra cu organizații neguvernamentale și cu alți parteneri, pentru a putea evalua cine are o nevoie umanitară și fuge de persecuție”, a spus el. 

”Cui eliberezi mai întâi o viză? Familiei unui membru al unui ONG care ar putea fi persecutat, al căror părinți sunt persecutați, sau unui turist care dorește să petreacă câteva zile minunate pe malul mării lituaniene?”, a mai spus el.

Într-un interviu acordat pentru Washington Post săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut statelor Uniunii Europene să interzică vizele pentru cetățenii ruși.

Vecinii baltici ai Lituaniei, Letonia și Estonia, nu mai eliberează nici ei vize turistice cetățenilor ruși. State mai mari din UE, inclusiv Germania, rămân sceptice față de luarea unei asemean măsuri. 

++++

Podoliak, despre interzicerea vizelor: Ar fi primul pas către o rebeliune rusă

Mihailo Podoliak, consilier al șefului cancelariei prezidențiale de la Kiev, susține că cele șase luni de război al Rusiei împotriva Ucrainei au arătat că rușilor nu le pasă de masacrele comise de armata lor, de orașele distruse sau de șantajul nuclear al Moscovei. Cu toate acestea, consideră Podoliak, pierderea dreptului de a obține vize pentru Europa ar putea fi primul pas către o revoltă în interiorul Rusiei, scrie RBC.

"De ce sunt necesare restricții de vize pentru cetățenii ruși? O jumătate de an de război a dovedit că lor (rușilor - n.r.) nu le pasă de masacre, de orașe distruse, de șantaj nuclear, de Bucea sau de Mariupol. Doar discuțiile despre pierderea vizelor i-ar mai putea aduce la conștientizarea războiului și a responsabilității. Iar acesta este primul pas... către o rebeliune rusă" - a scris Podoliak pe Twitter, într-un mesaj postat duminică.

Ministrul de externe al Cehiei, Jan Lipavský, a anunțat că va propune țărilor UE să ia în considerare interzicerea vizelor Schengen pentru ruși la sfârșitul lunii august. (Sursa: RADOR)

++++

Leonid Sluțkii a calificat drept încălcare pe motive naționale planurile Letoniei de a revizui permisele de ședere ale rușilor

Președintele Comitetului pentru afaceri internaționale, Leonid Sluțkii, a condamnat ideea președintelui leton, Egils Levits, de a revizui permisele de ședere eliberate, anterior, cetățenilor ruși. "În sine, ideea unei astfel de revizuiri este dezgustătoare. Voi spune direct, acesta este nazismul în forma sa cea mai pură și o încălcare a drepturilor și libertăților la nivel național", a scris Sluțkii pe Telegram. În opinia sa, "astfel de pasaje ar putea deveni subiectul unei atenții deosebite a organizațiilor internaționale pentru drepturile omului".

Letonia ar urma să înainteze la nivel european o cerere de oprire a eliberării vizelor de turist cetățenilor Rusiei. E necesară o revizuire a permiselor de ședere și a vizelor emise deja de Letonia, anunță autoritățile din această țară. Potrivit afirmațiilor lui Levits, acestea vor fi sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei. (Sursa: RADOR)