UE nu va accepta amenințări la adresa integrității teritoriale a Bosniei

Uniunea Europeană „nu va accepta nicio amenințare la adresa integrității teritoriale” a Bosniei, care se confruntă cu una dintre cele mai grave crize politice de după războiul din anii 1990, avertizează șefa diplomației europene, Kaja Kallas.
„Orice acțiune care subminează integritatea teritorială, suveranitatea, ordinea constituțională sau instituțiile statului este periculoasă și inacceptabilă”, a spus Kallas după o întâlnire cu membrii președinției tripartite a țării.
Bosnia este zguduită de câteva săptămâni de o criză gravă, una dintre cele mai mari de după război (1992-1995), declanșată de acțiunile președintelui Republicii Srpska (RS), entitatea sârbă bosniacă, Milorad Dodik.
Dodik, în vârstă de 66 de ani, a fost condamnat la sfârșitul lunii februarie la un an de închisoare și șase ani de ineligibilitate pentru nerespectarea deciziilor Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Internaționale, responsabil cu aplicarea acordului de pace.
Ca răspuns, el a cerut entității sârbe să adopte legi care să interzică poliției centrale și sistemului de justiție al țării să opereze în RS, fapt care a condus la deschiderea unei anchete pentru atac la adresa ordinii constituționale.
De atunci, Dodik a refuzat să răspundă la convocarea Parchetului. Dar arestarea sa, considerată prea riscantă, ar putea inflama țara și ar putea submina echilibrul fragil al Bosniei, divizată de la sfârșitul războiului între Republica Srpska (RS) și Federația Croato-bosniacă.
„Situația de securitate este stabilă, dar este și foarte fragilă”, a avertizat doamna Kallas într-un discurs ținut la începutul zilei și adresat trupelor Uniunii Europene (EUFOR) de la periferia orașului Sarajevo.
„Prezența și munca voastră transmit un mesaj liniștitor populației și îi împiedică pe cei care ar dori să alimenteze diviziunile și temerile”, le-a spus Kallas trupelor, care au primit întăriri în ultimele săptămâni.
„Orice încercare de a fractura țara este inacceptabilă”, a adăugat ea, fără a preciza ce ar putea face Bruxelles-ul în fața noilor provocări.
În timp ce Germania și Austria i-au impus sancțiuni Dodik, Croația a avertizat deja că nu crede că se iau în calcul sancțiuni la nivel european.
La o conferință de presă cu Kaja Kallas, membrul bosniac (musulman) al președinției țării, Denis Becirovic, a cerut comunității internaționale să acționeze.
„Există o iluzie tragică în RS. Această iluzie este că dezintegrarea pașnică a Bosniei și Herțegovinei este posibilă. Este o iluzie periculoasă (...) care ar putea duce la catastrofă”, a spus Becirovic.
La rândul său, membrul sârb al președinției, Zeljka Cvijanovic, a respins acuzațiile la adresa entității sârbe.
„În Republica Srpska nu se întâmplă nimic care să urmărească distrugerea integrității teritoriale a Bosniei și Herțegovinei”, a declarat ea, dând asigurări că entitatea sârbă vrea un „dialog”.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii