Comisia Europeană a lansat joi o acțiune în valoare de 20 de milioane de euro pentru a sprijini comunitatea de inovare din Ucraina.

Printr-o modificare specifică a programului de lucru pentru 2022 al Consiliului European pentru inovare, noua inițiativă va sprijini cel puțin 200 de întreprinderi ucrainene nou înființate din domeniul tehnologiei profunde (deep tech), oferind fiecăreia până la 60.000 de euro.

În plus, CEI va acorda și sprijin nefinanciar, sub formă de servicii de consultanță în afaceri și de stabilire de contacte. Inovatorii ucraineni își vor putea consolida astfel capacitatea de a interacționa cu ecosistemul european de inovare, de a pătrunde pe piețe noi și de a beneficia de instrumentele europene de finanțare.

Sprijinul în valoare de 20 de milioane de euro va fi acordat prin intermediul unei cereri de propuneri competitive privind o rețea paneuropeană de asociații de întreprinderi nou-înființate, pentru a sprijini părțile interesate ucrainene din domeniul inovării. Vor fi asigurate sinergii cu inițiative relevante ale UE, precum Rețeaua întreprinderilor europene.

Prin această cerere de propuneri, care se va deschide la 23 iunie, Consiliul European pentru Inovare (CEI) aspiră să asigure continuitatea activității companiilor ucrainene din domeniul tehnologic și să încurajeze creșterea acestora.

Acțiunea poate contribui la pregătirea întreprinderilor nou-înființate ucrainene pentru a concura în cadrul oportunităților de finanțare oferite de CEI. CEI poate finanța întreprinderile nou-înființate cu până la 17,5 milioane de euro, sub formă de granturi și investiții de capital, și poate atrage și alte investiții private cu o valoare de până la trei ori mai mare decât suma investită din fondurile publice.