Comisia Europeană a concluzionat că măsura planificată de România pentru a susține crearea unei rețele de stații de reîncărcare a vehiculelor electrice respectă normele UE privind ajutoarele de stat.

Schema de ajutor de stat va avea un buget de 53 de milioane de euro pentru perioada 2020-2025 și va stimula investițiile în stații de reîncărcare a vehiculelor hibride și a vehiculelor electrice cu baterie din România. Potrivit proiectului, această schemă va acoperi zonele urbane, suburbane și rurale și își propune să dezvolte o rețea de stații de reîncărcare pe întreg teritoriul țării.

Măsura va contribui la reducerea emisiilor de CO2 și a altor emisii poluante, fără a distorsiona în mod nejustificat concurența pe piața unică, a concluzionat Comisia Europeană.

„România va contribui la combaterea schimbărilor climatice, în conformitate cu obiectivele stabilite de Pactul ecologic european. Această schemă va reduce emisiile nocive generate de autovehicule și va îmbunătăți sănătatea cetățenilor, fără a distorsiona în mod nejustificat concurența”, a spus Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei, responsabil cu politica în domeniul concurenței.

Executivul UE consideră că măsura va favoriza creșterea considerabilă a ponderii vehiculelor cu emisii scăzute, aducând o contribuție majoră la reducerea emisiilor de dioxid de carbon și de poluanți, în conformitate cu obiectivele UE în materie de climă și mediu, precum și cu țintele stabilite de Pactul ecologic european.

În plus, Comisia a constatat că ajutorul va fi acordat prin intermediul unei proceduri concurențiale de ofertare și că se vor institui garanțiile necesare pentru ca ajutorul să fie limitat la minimul necesar. Ca urmare, Comisia a concluzionat că schema aduce o contribuție la obiectivele în materie de mediu și climă ale UE care depășește orice posibilă denaturare a concurenței și a schimburilor comerciale cauzată de ajutor.

Vânzările de autovehicule electrice (integral sau plug-in hibride) au crescut spectaculos în ultimii ani, în procente, și pe fondul stimulentelor oferite de stat la achiziția unei astfel de mașini. Valoarea unui voucher pentru programele Rabla este de 6.500 de lei, care se cumulează, în funcție de motorizare, cu un ecobonus de 1.000 de lei sau de 1.700 lei pentru mașinile hibrid. La achiziția unei mașini 100% electrică, se acordă un ecobonus de 10.000 de euro.