UE: Polonia cere excluderea cheltuielilor militare din calculul deficitului bugetar
Polonia, care plănuiește o creștere masivă a bugetului pentru apărare după invazia rusă în Ucraina, vrea să determine UE să nu ia în considerare cheltuielile militare la calculul deficitului bugetar.
Uniunea Europeană analizează revenirea regulilor fiscale în statele membre începând de anul viitor după ce Pactul de Stabilitate a fost supendat temporar în primăvara anului 2020, ca urmare a pandemiei de COVID-19.
De atunci, guvernele statelor UE au avut mână liberă să aloce fonduri pentru combaterea pandemiei și ajutorarea economiei fără a mai ține cont de obligația de a ține deficitul bugetar sub 3% din produsul intern brut sau de a respecta celelalte reguli fiscale referitoare la deficit și datorie publică.
Acum, Polonia - și alte state membre - discută ideea de a menține cheltuieli bugetare ridicate, pentru apărare, fără teama de a fi penalizate de UE.
Războiul provocat de invazia Rusiei în Ucraina „a bulversat complet ordinea geopolitică în Europa și, de fapt, în lumea întreagă”, ceea ce obligă statele să-și consolideze apărarea, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit Agerpres.
El a susținut că Polonia dorește să respecte în continuare regula cuprinsă în pactul de stabilitate european ce prevede limitarea deficitului bugetar la cel mult 3% din PIB, subliniind că ideea eliminării bugetului apărării din calculul deficitului bugetar „câștigă tot mai mulți susținători” în rândul statelor UE.
„Dacă Polonia dorește să aloce curând 3% din PIB pentru politica sa de apărare, în timp ce alte țări alocă acesteia 1%, nu ar fi normal ca noi să fim penalizați de Comisia Europeană pentru depășirea nivelului de 3% al deficitului bugetar”, argumentează Morawiecki.
Polonia nu este singurul stat membru UE care a anunțat creșterea substanțială a cheltuielilor militare. Și România are în plan creșterea bugetului pentru apărare de la 2% din PIB la 2,5% din PIB.
Dar și mari economii europene care, până acum, au fost reticente în a-și mări cheltuielile militare măcar până la nivelul de 2% din PIB cerut de NATO - Italia sau Germania, spre exemplu - vor ajunge curând la acest nivel, deciziile fiind determinate direct de atacarea Ucrainei de către forțele armate ruse.
Comentarii