Comisarul european pentru Extindere admite că departamentul său lucrează „la viteză maximă” pentru a integra Ucraina cât mai curând posibil, scrie „La Razon” (Spania).

În ciuda faptului că a fost anunțată cu surle și trâmbițe, și nimeni nu poate spune că a fost o surpriză, adevărul este că strategia agresivă a președintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a pune capăt războiului din Ucraina a lăsat în afara jocului Uniunea Europeană, care se află pe marginea negocierii unei încetări a focului care se va purta, ca în cele mai bune momente ale Războiului Rece, între Washington și Moscova.

Pentru a evita să fie un simplu actor secundar, Bruxelles-ul încearcă să-și recapete rolul în negocieri într-o cursă contracronometru și, în acest proces, salută principalul protagonist, Ucraina, care este pe cale să devină actor secundar.

Zilele acestea, profitând de Summitul de Securitate de la München, președintele ucrainean a încurajat crearea unei „armate europene”, o himeră la care unii tânjesc încă de la înființarea Comunității Economice Europene și care, potrivit lui Zelenski, ar fi soluția pentru a împiedica ca interesele lor să fie decise de cealaltă parte a celor două țărmuri.

Dar ce poate face Bruxelles-ul în practică? Pe de o parte, așa cum face, trebuie să-și întărească tonul mesajelor în fața unor atacuri ideologice adânc înrădăcinate precum cele lansate vineri de vicepreședintele american, JD Vance, deși dacă nu va reuși să treacă de linia cuvintelor, eficacitatea sa va fi nulă. Amenințările verbale nu numai că nu funcționează asupra lui Trump, dar riscă să declanșeze efectul opus.

Cea mai eficientă carte pe care o joacă Bruxelles-ul este accelerarea cât mai mult posibil a procesului de anexare a Ucrainei la UE, lucru pe care, teoretic, Casa Albă nu-l poate torpila, așa cum este cazul celeilalte dorințe a Kievului, aceea de a adera la NATO, care, oricât de tare ar insista secretarul său general, Mark Rutte, pare mai îndepărtată decât înainte, devenind monedă de negociere.

Primul indiciu că acestea sunt planurile UE a fost dat sâmbătă de comisarul european pentru Extindere, Marta Kos, care a spus că lucrează „la viteză maximă” cu echipa sa la procesul de aderare a Ucrainei, întrucât apartenența acesteia la Uniunea Europeană este „cea mai bună” garanție de securitate pentru țară și pentru Europa.

„Echipa mea și cu mine lucrăm cu viteză maximă la procesul de aderare a Ucrainei", a spus Kos pe rețelele de socializare.

Politicianul sloven a spus că „integrarea treptată bazată pe merit și energia enormă a părții ucrainene stau la baza drumului accelerat către aderarea la UE”, transmite Efe.

„Apartenența la UE este cea mai bună garanție de securitate pentru Ucraina și pentru Europa”, a subliniat Kos.

Cu o zi înainte, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, António Costa, își exprimaseră în fața președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, disponibilitatea de a „accelera” procesul de aderare a țării la UE.

La o întâlnire în marja Conferinței de securitate de la München, care are loc în acest weekend în orașul german, Costa și Von der Leyen i-au garantat și ei lui Zelenski sprijinul „continuu și stabil” al Uniunii Europene pentru a oferi Kievului o poziție „puternică” în negocierile pentru o pace „echitabilă, globală și de durată”.

Sursa: Rador Radio România