Comisia Europeană a propus miercuri prelungirea protecției acordate refugiaților ucraineni în UE cu un an, până în martie 2027, inițiind totodată pentru prima dată o reflecție asupra viitorului acestora, scrie lalibre.be.

Din 2022, ucrainenii care fug din cauza conflictului cu Rusia beneficiază de un statut unic care le permite să locuiască, să muncească și să aibă acces la ajutoare în Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a propus, de asemenea, cofinanțarea creării unor centre de informare care să vizeze o mai bună integrare a refugiaților de război ucraineni acolo unde își duc viața sau să faciliteze întoarcerea celor care doresc acest lucru. Între timp, propune prelungirea statutului lor de protejat până în martie 2027.

Viceprim-ministrul ucrainean Oleksii Cernișov s-a aflat miercuri la Bruxelles pentru a susține propunerea, alături de comisarul european pentru afaceri interne, Magnus Brunner.

Aceste centre - "Unity Hubs" - ar oferi informații pentru incluziunea persoanelor strămutate în societățile lor gazdă. Mulți ucraineni aflați sub protecție temporară s-au integrat prin învățarea limbii, găsirea unui loc de muncă sau studiind, notează Comisia. Aceste persoane ar trebui să poată trece la statute juridice naționale sau europene care să reflecte mai bine noua lor situație: permise de ședere bazate pe angajare, educație sau cercetare sau un statut național de rezident pe termen lung.

Executivul UE recomandă, de asemenea, capitalelor să autorizeze vizite de explorare în Ucraina pentru a ajuta persoanele care iau în considerare întoarcerea în țara lor să ia decizii informate pentru o întoarcere "demnă și sigură".

Statele membre ar trebui, de asemenea, să instituie programe de returnare voluntară, în coordonare cu autoritățile ucrainene, pentru a permite returnarea treptată la încheierea protecției temporare, sugerează Comisia.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA