UE va lucra la înființarea unui tribunal special pentru a judeca "crimele Rusiei" în Ucraina și vrea să utilizeze bunurile rusești înghețate pentru a reconstrui țara, a anunțat miercuri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Continuând să susținem Curtea Penală Internațională (CPI, cu sediul la Haga), propunem crearea unui tribunal special susținut de Națiunile Unite pentru a ancheta și urmări în justiție crimele de agresiune ale Rusiei" împotriva Ucrainei, a declarat ea într-un video difuzat pe Twitter, relatează La Libre Belgique.

Înființarea unui tribunal a fost cerută de mai multe ori de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

"Suntem gata să începem să lucrăm împreună cu comunitatea internațională pentru a obține cel mai larg sprijin internațional posibil pentru acest tribunal", a explicat Von der Leyen.

Președinta Comisiei dorește de altfel să facă Moscova să plătească pentru distrugerile materiale din Ucraina.

"Împreună cu partenerii noștri, vom veghea ca Rusia să plătească pentru ravagiile pe care le-a produs, folosind fondurile înghețate ale oligarhilor și activele băncii centrale", a afirmat ea. 

UE a blocat deja 300 de miliarde de euro din rezerva Băncii centrale ruse și a înghețat 19 miliarde de euro bunuri aparținând unor oligarhi ruși, a amintit ea.

"Pe termen scurt, am putea crea (...) o structură pentru a gestiona aceste fonduri și a le investi. Vom utiliza apoi aceste fonduri pentru Ucraina", a precizat Ursula von der Leyen.

 "O dată sancțiunile ridicate, aceste fonduri ar trebui utilizate pentru ca Rusia să plătească o indemnizație pentru pagubele produse Ucrainei. Vom lucra la un acord internațional cu partenerii noștri pentru a face acest lucru posibil. Și împreună, putem găsi mijloace legale pentru a reuși", a afirmat ea.

Peste 20.000 de civili și peste 100.000 de militari ucraineni au fost uciși de la începutul invadării Ucrainei, în februarie, a declarat șefa executivului european. Pagubele suferite de Ucraina sunt, potrivit ei, estimate la 600 miliarde de euro.

"Rusia trebuie să plătească pentru crimele ei oribile", a subliniat Ursula von der Leyen.

În septembrie, Republica Cehă, care exercită președinția semestrială a Consiliului UE, se pronunțase deja pentru crearea unui tribunal special, după descoperirea a sute de cadavre îngropate la Izium, oraș recucerit de la ruși în estul Ucrainei.

Țările baltice au cerut, de asemenea, în septembrie înființarea unui asemenea tribunal.

Sursa: RADOR