Comisia Europeană va atenua temporar reglementările sale anti-cartel astfel încât mii de companii, ale căror lanțuri de aprovizionare au fost întrerupte de sancțiunile impuse Rusiei, s-ar putea alia pentru a cumpăra, furniza sau distribui produse.

Executivul comunitar a emis luni orientările sale, împreună cu organismele naționale de concurență și Autoritatea de Supraveghere EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) după ce mai multe companii au solicitat consiliere privind modul în care pot face față perturbărilor provocate de sancțiuni, transmite agenția Reuters, preluată de Agerpres.

„Acest tip de cooperare (între companii) nu va echivala probabil nici cu o restricționare a concurenței și nici nu va genera creșterea eficienței, care să depășească efectele restricțiilor. Autoritățile UE de reglementare nu vor interveni în mod activ împotriva inițiativelor strict necesare și temporare care au ca obiectiv evitarea perturbărilor severe provocate de impactul războiului și/sau al sancțiunilor pe piața unică”, au anunțat Comisia Europeană, organismele naționale de concurență și Autoritatea de Supraveghere EFTA.

Totuși, instituțiile au avertizat companiile să nu exploateze situația înființând carteluri sau abuzând de poziția lor dominantă pe piață. Companiile care încalcă reglementările antitrust UE pot fi amendate cu până la 10% din cifra lor de afaceri globală.