Consiliul a adoptat astăzi un pachet de măsuri împotriva Rusiei, după ce Moscova a recunoscut independența regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina, controlate de separatiști pro-ruși din 2014.

„Astfel de decizii sunt ilegale și inacceptabile. Ele încalcă dreptul internațional, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, angajamentele internaționale ale Rusiei și escaladează și mai mult criza”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate. 

Pachetul aprobat miercuri de Consiliul UE include sancțiuni împotriva celor 351 de membri ai Dumei de Stat care au făcut apel în februarie la președintele Vladimir Putin să recunoască independența așa-numitelor republici Donețk și Lugansk. 

În plus, vor fi impuse măsuri restrictive specifice împotriva altor 27 de persoane și entități de profil înalt, care au jucat un rol în subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei

Lista include factori de decizie, cum ar fi membri ai guvernului (ministrul apărării, Serghei Șoigu), care au fost implicați în decizii ilegale; bănci și oameni de afaceri/oligarhi care sprijină financiar sau material operațiunile rusești în teritoriile Donețk și Lugansk (Dmitri Grigorenko, președintele băncii de stat VTB, Igor Șuvalov, președintele Băncii de Dezvoltare - VEB), ofițeri militari superiori, care au jucat un rol în acțiunile de invazie și destabilizare (inclusiv comandantul Forțelor Aeriene și cel al Flotei Mării Negre), precum și persoane responsabile pentru conducerea unui război de dezinformare împotriva Ucrainei (Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de externe, Margarita Simonian, șefa Russia Today).

Măsurile restrictive includ înghețarea activelor și interdicția de a pune fonduri la dispoziția persoanelor și entităților vizate de sancțiuni. Aceștia vor avea și interdicție de călătorie pe teritoriul UE, inclusiv tranzit. 

UE interzice importul de mărfuri din zonele controlate de separatiștii pro-ruși, restricții privind comerțul și investițiile legate de anumite sectoare economice, interdicția de a furniza servicii turistice în cele două regiuni și interzicerea exporturilor pentru anumite bunuri și tehnologii.

Consiliul a decis să introducă interdicții privind finanțarea Federației Ruse, a guvernului acesteia și a Băncii Centrale. Prin restrângerea capacității statului și guvernului rus de a accesa capitalul și piețele și serviciile financiare ale UE, Bruxelles urmărește să limiteze finanțarea politicilor agresive ale Rusiei.

UE este pregătită să adopte rapid sancțiuni politice și economice mai ample în caz de nevoie și își reiterează sprijinul și angajamentul neclintit față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, potrivit unui comunicat al Consiliului.