UE se ia la trântă cu regulile birocratice ale statelor membre

Comisia Europeană ar putea da în judecată țările care adaugă propriile reguli pe lângă reglementările adoptate la Bruxelles.
UE a promis că va opri statele membre să adauge reglementări naționale pe lângă cele europene, ca parte a unei încercări de a reduce birocrația pentru întreprinderi.
Comisia Europeană dorește "să evite ca cerințele naționale suplimentare care nu decurg din legislația UE – așa-numita «placare cu aur» – să ducă la fragmentarea pieței unice", se arată într-o declarație publicată miercuri.
Coordonarea ar trebui să "ajute la abordarea impactului regulilor divergente în UE”, care reprezintă o "povara pentru oameni și afaceri", se arată în document.
"Placarea cu aur", un termen folosit pentru cazurile în care statele membre UE adoptă reguli suplimentare pentru o lege convenită la Bruxelles, a fost mult timp criticată de grupurile de afaceri care se plâng de munca suplimentară pentru a se conforma reglementărilor și europene și interne.
Sindicatele iubesc această practică, la fel și anumite țări precum Germania și Suedia.
Dar acest lucru nu a împiedicat Comisia Europeană să includă "placarea cu aur" în inițiativa privind reducerea birocrației.
Cea mai recentă comunicare privind "simplificare" a devenit cel mai puternic apel împotriva "placării cu aur" de până acum, după ce a suferit revizuiri interne.
În noua versiune, adăugarea unor reguli suplimentare pe lângă cele de la Bruxelles este invocată drept motiv pentru acțiuni în justiție împotriva țărilor UE care nu respectă agenda de dereglementare a Executivului european.
Comisia va combate "fragmentarea pieței unice și orice placare cu aur ilegală", se arată în versiunea finală.
Țările UE introduc "deseori" "noi cerințe care nu sunt strict necesare", a declarat miercuri comisarul pentru Economie Valdis Dombrovskis.
El a adăugat că, în prezent, Comisia este "implicată" în negocieri cu capitalele europene pentru "a găsi cele mai bune modalități de a aborda" această practică și că Bruxelles-ul va fi "vigilent" în aplicarea legislației UE.
Busola competitivității publicată recent include un angajament explicit de "a combate fragmentarea și placarea cu aur".
Mediul de afaceri a subliniat că Berlaymont nu ar trebui să se mulțumească doar cu eliminarea unor reguli de sustenabilitate. "Pentru a ușura cu adevărat povara, Comisia trebuie să meargă dincolo de simplificarea raportărilor", a declarat Markus Breyer, secretar general la BusinessEurope.
Sindicatele trag deja alarma.
"Abordarea «fragmentării» nu trebuie folosită ca acoperire pentru a ataca modelul nostru social", a declarat Esther Lynch, secretar general al grupului sindical ETUC.
"Această comunicare arată că simplificarea nu se referă doar la facilitarea conformității companiilor cu regulile, ci este o încercare de a submina drepturile și standardele prin ușa din dos", a spus ea.
Comentarii