Uniunea Europeană și India au decis sâmbătă în cadrul unui summit să-și revigoreze relațiile, convenind în special asupra reluării negocierilor în vederea unui acord de liber schimb și unei cooperări mai substanțiale.

''Sunt bucuros să anunț că UE și India deschid un nou capitol în relațiile lor'', a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, după încheierea summitului UE-India, desfășurat prin videoconferință de la Porto, unde anterior liderii europeni au participat la summitul european social.

S-a recurs la varianta videoconferinței după ce premierul indian Narendra Modi a fost constrâns să-și anuleze deplasarea în orașul portughez din cauza situației sanitare din țara sa.

UE și India vor realiza în comun proiecte de infrastructură în Africa, Asia centrală și de est, zone unde China este foarte prezentă prin finanțarea și executarea unor astfel de proiecte, a declarat un oficial din MAE indian, potrivit Reuters.

Dar președinta Comisiei European a spus în fața presei după summitul UE-India că ''este prematur să intrăm în detalii, însă vom conduce trei negocieri în paralel'', enunțate și de Charles Michel, care a precizat că este vorba despre negocierea ''acordurilor privind comerțul, protejarea investițiilor și indicațiile geografice''.

Mari producătoare de vaccinuri, UE și India au mai convenit cu această ocazie să-și consolideze cooperarea pentru a face față actualei pandemii și a unor alte viitoare posibile crize de acest fel.

''Aș putea foarte bine să-mi imaginez o cooperare încă și mai strânsă între UE și India în producția de vaccinuri'', a declarat cancelarul german Angela Merkel, ea participând de asemenea prin videoconferință la summiturile desfășurate la Porto.

''India a ales să investească mai mult în relația sa cu UE din cauza Chinei și a Brexitului, care obligă New Delhi să nu mai considere Londra drept unica sa intrare în UE'', a explicat în acest timp șeful diplomației europene, Josep Borrell, în contextul în care guvernul de la Londra dorește să negocieze de asemenea un acord de liber schimb cu India.

Dar acordurile pe care UE dorește să le încheie cu India nu vor fi ușor de obținut, a avertizat un înalt funcționar european citat de AFP. ''India este o țară foarte protecționistă și, cu toate că este o mare democrație, chestiunile privind drepturile omului sunt foarte sensibile și indienii se reorientează ușor'', explică acesta, subliniind însă că relansarea cooperării convenită la acest summit ''nu înseamnă că UE și India vor constitui un bloc între SUA și China''.