Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns joi la un acord comercial și de colaborare în domeniul securității cu doar o săptămână înainte de sfârșitul perioadei de tranziție post-Brexit.

UPDATE


„Am ajuns în cele din urmă la un acord. A fost un parcurs greu și furtunos, dar am ajuns la o înțelegere bună”, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea a salutat unitatea de care au dat dovadă statele membre pe parcursul celor zece luni de negocieri.

„Normele și standardele UE vor fi respectate. Avem instrumente eficiente pentru a reacționa dacă concurența loială va fi distorsionată și comerțul va fi afectat”, a mai spus von der Leyen.

"Cred, de asemenea, că acest acord este în interesul Regatului Unit. Va stabili fundații solide pentru un nou început cu un prieten de lungă durată. Și înseamnă că în sfârșit putem lăsa Brexit-ul în urmă și Europa poate să meargă mai departe”, a subliniat președinta CE.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a confirmat și el încheierea unui acord comercial post-Brexit cu Uniunea Europeană. Johnson a postat pe Twitter mesajul „S-a ajuns la un acord”, însoțit de o fotografie cu el exultând, cu degetele mari ridicate în semn de victorie. 

Boris Johnson a mai afirmat că acordul încheiat cu UE este în stilul celui cu Canada, scrie Agerpres. Oamenii au afirmat că este imposibil, dar am luat controlul înapoi, a mai afirmat el. Acest acord va însemna siguranță pentru afaceri, a dat asigurări Johnson.

”Este timpul să ne planificăm propriul viitor ca națiune europeană independentă”, a afirmat premierul scoțian Nicola Sturgeon, amintind că Brexit are loc împotriva voinței Scoției.

+++

Marea Britanie și Uniunea Europeană sunt așteptate să convină joi un acord comercial și de colaborare în domeniul securității cu doar o săptămână înainte de sfârșitul perioadei de tranziție post-Brexit.

Premierul Boris Johnson ar urma să anunțe pactul din ajunul Crăciunului într-o conferință de presă în care va prezenta acordul ca un triumf greu câștigat, după câteva zile cu știri despre blocada camioanelor de marfă din afara Dover, principalul port al Regatului Unit, care a devenit astfel un simbol al modului în care Marea Britanie este acum deconectată politic și economic de UE, scrie EURACTIV.com

Potențialul succes pare să fi apărut după câteva zile de discuții intense între Johnson și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la mai puțin de o săptămână după ce ambele părți anunțau că un scenariu „fără acord” este rezultatul cel mai probabil.

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie, dar este într-o perioadă de tranziție până la finalul acestui an, timp în care respectă toate regulile comunitare. Dacă un acord nu este încheiat până la sfârșitul lui 2020, relațiile comerciale dintre Regatul Unit și UE se vor desfășura după regulile Organizației Mondiale a Comerțului, cu reintroducerea tarifelor vamale și a cotelor de export.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a anunțat miercuri seară că discuțiile finale asupra convenirii unui acord comercial post-Brexit vor continua „în timpul nopții”, potrivit Agerpres.

„Munca va continua toată noaptea”, a scris Eric Mamer pe Twitter, sfătuindu-i pe cei care urmărească aceste negocieri „să doarmă puțin”.

Potrivit unor surse apropiate discuțiilor, citate de presa internațională, negociatorii Marii Britanii au fost de acord să cedeze asupra unor puncte foarte importante, referitoare în special la pescuit, ultimul punct problematic care mai bloca negocierile.

Accesul pescarilor europeni în apele britanice rămăsese punctul final de pe agenda discuțiilor, de altfel aproape încheiate, inclusiv cu privire la unele subiecte până acum problematice, cum ar fi modul de soluționare a litigiilor și măsurile de protecție în cazul concurenței neloiale.

În pofida ponderii sale economice reduse, pescuitul este important din punct de vedere politic și social pentru mai multe state membre al Uniunii, printre care Franța, Olanda, Danemarca și Irlanda.

Acordul va include unele măsuri privind continuarea cooperării polițienești și judiciare, dar principala realizare ar fi asigurarea comerțului cu mărfuri fără limitări vamale. Totuși, serviciile financiare, cel mai profitabil sector al economiei britanice, nu sunt parte din acord, cum nu sunt nici cele mai multe sectoare de servicii, și nu se știe dacă europenii vor vrea să păstreze fluxurile de date transfrontaliere cu Regatul Unit.

Oricum, o încheiere a acestui acord chiar și joi face imposibilă obținerea unui acord parlamentar până la 1 ianuarie, astfel că părțile vor agrea o aplicare provizorie începând de anul viitor.