Comisia Europeană și statele membre ale UE vor discuta modalități de acțiune coordonată dacă vor considera necesară impunerea controalelor la frontiere din cauza coronavirusului.

Însă orice decizie de acest fel a unui stat membru va trebui notificată cu cel puțin patru săptămâni înainte, a precizat marți purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Dana Spinanț, potrivit Agerpres.

„Nu am primit nicio notificare despre intenția de introducere a unor măsuri de control la frontiere determinate de COVID-19, dar dorim să inițiem proactiv o discuție cu statele membre, întrucât situația este una dinamică, ea ar putea evolua și dorim să promovăm o abordare coordonată privind orice măsură, pentru că măsurile sunt mai eficiente dacă sunt luate în coordonare, și nu într-un mod fragmentat”, a declarat Dana Spinanț la conferința de presă zilnică a Comisiei Europene.

„Prin urmare vom iniția un schimb de opinii și de informații în legătură cu practicile privind controalele la frontiere, precum și politicile statelor membre privind acordarea vizelor”, a completat Dana Spinanț, fără să detalieze ce înseamnă măsuri de „control la frontiere”. 

Comisia Europeană a transmis luni că „nu recomandă” reinstituirea controalelor la frontierele interne în interiorul Uniunii, subliniind că această este totuși o decizie de competență națională, nu luată de la Bruxelles.

În plus, executivul UE spune că asemenea decizii trebuie să se bazeze pe dovezi științifice, să fie proporționate și luată doar în coordonare cu celelalte state membre. Trebuie să fim uniți în abordarea noastră - coerenți și coordonați și, extrem de important, să ne informăm în timp real despre evoluție și despre măsurile luate, a spus luni Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Dana Spinanț a confirmat că legislația europeană permite introducerea unor controale la frontierele statelor membre UE atunci când există o amenințare pentru sănătatea publică și a indicat faptul că, dacă vreo țară membră a UE va decide să recurgă la această opțiune, respectiva țară va trebui să notifice (Comisia Europeană și celelalte state membre) cu cel puțin patru săptămâni înainte.

În acest context, Comisia „va căuta să inițieze o coordonare între statele membre pentru a evita politici divergente cu privire la controalele la frontiere sau practicile privind controalele la frontiere”, a adăugat purtătorul de cuvânt al executivului comunitar.