Opozantul rus și adversarul numărul 1 al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a murit vineri în închisoarea din Arctica unde ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare, au anunțat serviciile penitenciare (FSIN), scrie Le Vif.

"Pe 16 februarie 2024, în centrul penitenciar nr. 3, deținutul Navalnîi A.A. s-a simțit rău după o plimbare (…) se stabilesc cauzele morții", a indicat FSIN din regiunea Arctica Iamal într-un comunicat, asigurând că salvatorii au încercat să-l salveze.

"Au fost efectuate toate manevrele de resuscitare necesare, dar nu au dat un rezultat pozitiv. Medicii de urgență au declarat decesul pacientului. Cauzele morții sunt în curs de stabilire", a precizat FSIN în acest comunicat de presă concis.

"Activistul în vârstă de 47 de ani ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru 'extremism' într-o colonie penitenciară arctică îndepărtată, în condiții foarte dificile. Procesele sale multiple au fost denunțate pe scară largă ca fiind politice și o modalitate de a-l pedepsi pentru opoziția sa față de Vladimir Putin. Președintele rus a fost informat despre deces, potrivit purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov.

Otrăvire în 2020

Încarcerat din ianuarie 2021, Aleksei Navalnîi a primit încă o pedeapsă în august anul trecut: 19 ani pentru "extremism" ispășiți într-una dintre cele mai dure instituții din sistemul penitenciar rus.Acest blond înalt, cu ochi albaștri pătrunzători, a apărut slab și îmbătrânit în timpul ultimelor transmisii la distanță ale ultimelor audieri în care a fost implicat, ultimul mod de a-l vedea.

El a supraviețuit la limită în 2020 unei otrăviri cu agentul neurotoxic noviciok, în timp ce se afla în campania electorală din Siberia, pe care el și susținătorii săi au atribuit-o Kremlinului. Transferat în comă în Germania pentru tratament, a ales să se întoarcă în Rusia după convalescență și a fost imediat arestat. Această otrăvire, o grevă a foamei și șederi repetate în izolare l-au marcat fizic.

Reacții internaționale la decesul lui Navalnîi: Uniunea Europeană

UE consideră că "regimul rus" este "unicul responsabil de moartea tragică" a lui Aleksei Navalnîi, a declarat președintele Consiliului European,Charles Michel.

"Aleksei Navalnîi s-a bătut pentru valorile libertății și democrației. Pentru idealurile sale, a făcut sacrificiul suprem (…) Transmit sincerele mele condoleanțe familiei sale și celor care luptă pentru democrație în întreaga lume. Luptătorii mor, dar lupta pentru libertate nu se oprește niciodată", a arătat el pe X (fostul Twitter).

"Lumea a pierdut un luptător al cărui curaj va rezona peste generații. Rusia i-a luat libertatea și viața, dar nu și demnitatea. Lupta lui pentru democrație continuă", a reacționat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Într-un mesaj pe X, oficiala malteză s-a declarat "oripilată" de decesul celui căruia i s-a decernat în 2021 premiul Saharov, cea mai înaltă distincție a UE pentru drepturile omului.

Belgia

Prim-ministrul, Alexander De Croo, a omagiat memoria lui Aleksei Navalnîi. În opinia sa, această moarte arată importanța susținerii Ucrainei, agresată de doi ani de Rusia.

"Aleksei Navalnîi a fost un apărător al democrației și al drepturilor omului. Moartea sa tragică evidențiază încă o dată de ce vom continua să sprijinim Ucraina. Rusia nu va câștiga în Ucraina. Gândurile noastre se îndreaptă către familia și prietenii lui Aleksei Navalnîi și către toți deținuții politici ruși curajoși", a declarat pe X șeful guvernului federal într-un moment în care Belgia deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Ministrul afacerilor externe, Hadja Lahbib, a omagiat memoria opozantului, cerând să fie făcută lumină asupra cauzelor morții sale.

"Aleksei Navalnîi a murit luptând pentru o Rusie democratică. Trebuie făcută lumină deplină cu privire la cauzele morții sale. Gândurile noastre merg la familia lui, la cei dragi și la milioanele de ruși care aspiră să trăiască liber", a subliniat șefa diplomației într-un mesaj postat pe X și în limba rusă.

Susținătorii lui Aleksei Navalnîi

Susținătorii opozantului Aleksei Navalnîi nu au fost informați despre moartea acestuia în închisoare, anunțată vineri de autoritățile penitenciare ruse, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmich, precizând că unul dintre avocații lor se duce acolo.

Serviciul penitenciar "anunță vestea morții lui Aleksei Navalnîi în colonia penală numărul 3. Încă nu avem confirmare. Avocatul lui Aleksei pleacă cu avionul spre Kharp (locația în care se află închisoarea, n. red,). Vom comunica de îndată ce vom avea informații", a scris ea pe X.

Statele Unite

"Rusia este răspunzătoare" pentru situația care a dus la moartea lui Aleksei Navalnîi, care subliniază "slăbiciunea și corupția" sistemului lui Vladimir Putin, a reacționat șeful diplomației americane, Antony Blinken."

Moartea sa într-o închisoare rusească și fixația și teama de un singur om nu fac decât să scoată în evidență slăbiciunea și corupția din inima sistemului pe care Putin l-a construit. Rusia este răspunzătoare pentru această situație", a spus Blinken în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, din Germania.

Vicepreședinta americană, Kamala Harris, a estimat că moartea sa constituie "un nou semn al brutalității" președintelui Vladimir Putin. "Indiferent ce poveste spun ei, să fim clari: Rusia este responsabilă", a declarat ea într-un discurs la aceeași conferință.

"Dacă se confirmă, este o tragedie teribilă", a reacționat, la rândul său, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, într-un interviu acordat radioului NPR. "Având în vedere tendința îndelungată și sordidă a guvernului rus de a face rău oponenților săi, apar întrebări evidente cu privire la ceea ce tocmai s-a întâmplat", a continuat el, adăugând că Washingtonul încearcă să-și confirme informațiile înainte de "a decide ce curs de acțiune să urmeze". 

Joe Biden nu a reacționat imediat, dar i-a lansat deja un avertisment în iunie 2021 lui Vladimir Putin. La finalul unei întâlniri din Elveția cu liderul rus, președintele american a fost întrebat cu privire la ipoteza morții lui Aleksei Navalnîi. "I-am spus (lui Vladimir Putin) foarte clar că eu cred că vor fi consecințe devastatoare pentru Rusia", a declarat Joe Biden.

Regatul Unit

Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a deplâns "tragedia uriașă" pe care o reprezintă moartea opozantului pentru poporul rus.

"Este o veste groaznică. Cel mai înverșunat apărător al democrației din Rusia, Aleksei Navalnîi a dat dovadă de un curaj incredibil de-a lungul vieții. Gândurile mele merg la soția lui și la poporul rus, pentru care aceasta este o tragedie imensă", a declarat șeful guvernului britanic pe X.

Germania

Navalnîi "și-a plătit curajul cu viața", a deplâns cancelarul german, Olaf Scholz, care s-a declarat "foarte întristat".

"Cine este dedicat democrației trebuie să se teamă pentru siguranța și viața lui și de aceea suntem cu toții foarte triști", a adăugat Olaf Scholz, într-o conferință de presă la Berlin, alături de șeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski.

Franța

Navalnîi "a plătit cu viața pentru rezistența sa la un sistem de opresiune", a reacționat ministrul francez de externe, Stéphane Séjourné.

"Moartea sa într-o colonie penală ne amintește de realitatea regimului lui Vladimir Putin. Familiei sale, celor dragi și poporului rus, Franța le prezintă condoleanțe", a adăugat șeful diplomației franceze într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.

Ucraina

"Pentru mine este evident că a fost ucis la fel ca alte mii care au fost torturați până la moarte din cauza unei singure persoane, Putin, căruia nu-i pasă cine moare atâta timp cât își menține el poziția", a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski într-o conferință de presă comună. cu cancelarul Olaf Scholz, la Berlin, adăugând că Putin "va trebui să fie tras la răspundere pentru crimele sale".

"Putin este răul absolut, care se teme de orice competiție. Viețile rușilor nu sunt nimic pentru el", a scris șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak, pe Telegram. "Nu pot exista negocieri cu el. Singurul limbaj pe care îl înțelege este cel al forței", a continuat el.

Letonia

"Orice părere ați avea despre Aleksei Navalnîi ca politician, el a fost ucis cu brutalitate de Kremlin. Acesta este un fapt și ceva ce trebuie cunoscut despre adevărata natură a actualului regim din Rusia", a declarat președintele leton, Edgars Rinkevics, pe rețeaua de socializare X.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA