Comisia Europeană a lansat o cerere specială de propuneri pentru a sprijini statele membre să primească refugiați din Ucraina și să elimine treptat dependența lor de combustibilii fosili din Rusia.

După publicarea acestei cereri de propuneri, statele membre pot trimite imediat Comisiei cereri de sprijin tehnic care vizează eliminarea treptată a dependenței statelor membre de combustibilii fosili din Rusia. Una dintre aceste măsuri constă în identificarea celor mai bune reforme și investiții la nivel național, regional și transfrontalier, în conformitate cu planul REPowerEU al Comisiei. Acest lucru va susține diversificarea surselor de aprovizionare cu energie, accelerarea tranziției către energia din surse regenerabile și îmbunătățirea eficienței energetice. Statele membre pot trimite Comisiei o cerere de sprijin specific până la 24 martie 2022, a anunțat Executivul UE.

În plus, statele membre pot trimite imediat Comisiei cereri de sprijin tehnic care vizează consolidarea capacității instituționale și operaționale de a primi persoanele care fug din calea războiului din Ucraina. Aceasta include sprijinirea autorităților naționale în vederea readaptării și a accelerării accesului la servicii vitale, cum ar fi accesul la locuință, educație, asistență medicală, locuri de muncă, în cadrul sistemului de protecție temporară. Statele membre pot trimite Comisiei o cerere de sprijin specific până la 8 aprilie 2022.

De asemenea, statele membre pot trimite imediat Comisiei cereri de sprijin tehnic care vizează utilizarea optimă a fondurilor UE disponibile pentru a le oferi cazare familiilor sau copiilor neînsoțiți și consolidarea integrării sociale și economice a refugiaților din Ucraina. În ceea ce privește accesul la piața muncii, de exemplu, Comisia va sprijini statele membre să instituie un mecanism standardizat de recunoaștere a calificărilor universitare ale refugiaților. Și în acest caz, statele membre pot trimite Comisiei o cerere de sprijin specific până la 8 aprilie 2022.

„UE a reacționat prompt, unit și puternic la invazia Ucrainei de către Rusia. Instrumentul de sprijin tehnic este un instrument flexibil, care se poate adapta la diferite circumstanțe politice. De această dată, este mobilizat pentru a ajuta statele membre să primească și să integreze persoanele care fug din calea războiului din Ucraina și să își reducă dependența de combustibilii fosili, inclusiv de cei de proveniență rusească, prin investiții în surse de energie curată și în tehnologii eficiente din punct de vedere energetic”, a declarat comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.