"Dacă nu facem ceva, vor interveni alții”, a declarat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la un eveniment organizat de Euractiv.

UE ar trebui să profite de moment și să se extindă, pe măsură ce SUA se retrag de pe scena mondială, a declarat marți președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la evenimentul Redux al Euractiv.

Metsola a caracterizat extinderea Uniunii Europene drept o necesitate geopolitică, avertizând că, dacă blocul comunitar nu reușește să integreze țări precum Ucraina, Moldova și Balcanii de Vest, alte puteri vor umple golul.

Credibilitatea Europei – atât la nivel global, cât și în relațiile transatlantice – depinde de capacitatea sa de a conduce în propria sa vecinătate, a susținut președinta PE. În timpul unui interviu în cadrul Redux organizat la Bruxelles, Metsola a subliniat că extinderea nu înseamnă doar aducerea de noi membri, "ci este despre asigurarea păcii, stabilității și democrației în Europa".

Deși a recunoscut îngrijorările din partea unor state membre că UE este deja prea mare și birocratică, Metsola s-a referit la extinderile din trecut, cum ar fi aderarea Poloniei, ca dovadă că extinderea întărește Uniunea mai degrabă decât o slăbește. "Aceleași argumente au fost aduse acum 20 de ani", a remarcat ea, insistând că temerile privind migrația în masă sau perturbări economice nu s-au materializat.

Apelul Robertei Metsola la extindere vine pe fondul tensiunilor transatlantice tot mai mari, cu UE și SUA pe poziții divergente în ceea ce privește politicile comerciale și problemele de securitate globală. Ea a sugerat că, pentru ca Europa să fie luată în serios de către partenerii săi – în special de la Washington – trebuie să dea dovadă de leadership la nivel național, inclusiv printr-un proces de aderare clar și bazat pe merite.

În ultimul deceniu, Europa a pierdut mai mulți membri decât am câștigat noi", a spus ea, cerând un traseu mai clar pentru țările candidate. 

"Dacă noi nu facem un pas, vor interveni și alții".

Elefantul din cameră

Declarațiile de marți sunt primele după ce săptămâna trecută a izbucnit un scandal de corupție în Parlamentul European.

Procurorii belgieni susțin că firma chineză Huawei a încălcat legea privind activitățile de lobby pe lângă europarlamentari. 

A doua zi după dezvăluiri, Parlamentul European a blocat accesul lobbyiștilor Huawei la sediul PE, au declarat oficiali ai instituției pentru Euractiv.

Evitând comentariile directe asupra anchetei în curs, Metsola a apărat integritatea instituției și a insistat că măsurile anticorupție implementate de la scandalul "Qatargate" din 2022 funcționează.

"Vor fi întotdeauna oameni care vor încerca să încalce regulile", a spus ea. "Ceea ce contează este că am întărit garanțiile pentru a-i prinde mai repede". Ea a refuzat să lase acțiunile "câtorva indivizi" să afecteze credibilitatea Parlamentului European în ansamblu.

În pofida asigurărilor sale, scandalul amenință să deraieze eforturile Parlamentului European de a se afirma ca un organism de decizie major în cadrul UE. Odată cu apropierea alegerilor europene, Metsola va trebui să convingă atât statele membre, cât și alegătorii că instituția este capabilă să se controleze singură, continuând în același timp să impulsioneze schimbări ambițioase de politici, în special în ceea ce privește extinderea.