Comisia pentru transport și turism (TRAN) a Parlamentului European a votat joi un proiect de rezoluție prin care cere criterii comune pentru un turism sigur, inclusiv un certificat unic de vaccinare.

Proiectul de rezoluție privind stabilirea unei strategii a UE pentru un turism durabil a fost adoptat joi de Comitetul pentru transport și turism (TRAN) cu 47 de voturi pentru și două împotrivă, urmând să fie votat în curând, posibil în a doua plenară din martie a Parlamentului European.

Documentul solicită statelor membre să includă sectorul turismului în planurile lor de redresare și să ia în considerare reducerea TVA pentru turism și transportul de persoane. 

Remarcând că pandemia de COVID-19 i-a determinat pe europeni să aleagă un turism ”sigur și curat” și mai durabil, membrii TRAN solicită statelor membre să propună criterii comune pentru călătorii în condiții de siguranță, prin aplicarea unui protocol privind testarea înainte de plecare și impunerea carantinei doar ca ultimă soluție.

Eurodeputații doresc un certificat comun de vaccinare, care ar putea deveni o alternativă la testele PCR și la carantină, odată ce există suficiente dovezi că persoanele vaccinate nu transmit virusul. O altă variantă ar fi recunoașterea reciprocă a procedurilor de vaccinare.

De asemenea, acestea subliniază importanța implementării Formularului de localizare a pasagerilor (EU Passenger Locator Form) și a aplicațiilor de urmărire și avertizare.

În contextul pandemiei de COVID-19, unele state au introdus formulare online pe care toate persoanele, inclusiv conducătorii auto profesioniști, trebuie să le completeze înainte de a intra în respectivele țări, lucru pe care l-a cerut recent și Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) le-a cerut liderilor Uniunii Europene să adopte controversatele ”pașapoarte de vaccinare” pentru a reporni călătoriile aeriene cu pasageri, potrivit unui document obținut de EURACTIV.com.

Scrisoarea este semnată de Rafael Schvartzman, vicepreședintele pentru Europa al IATA, și îi este adresată președintelui Consiliului European, Charles Michel. 

Pașaportul digital de călătorie propus de IATA ar urma să conțină informații legate de vaccinarea călătorilor, precum și rezultatele testelor COVID efectuate recent.

Consiliul European se reunește joi și vineri, în format online, pentru a evalua situația privind pandemia. 

Joi, liderii UE discută propuneri privind posibilitatea de a elibera un certificat de călătorie pentru cei care s-au vaccinat împotriva COVID-19. Un astfel de ”pașaport” i-ar scuti pe călători de dificultățile de a trece prin teste coronavirus sau de a respecta condițiile de carantină atunci când pleacă în străinătate.