Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene vor condiționa accesul la finanțare în bugetul UE pentru 2021-2027 de respectarea statului de drept, potrivit unui proiect de document pregătit pentru summitul care va avea loc joi la Bruxelles.

"Un regim de condiționalitate va fi introdus pentru a aborda deficiențele evidente generalizate în ceea ce privește buna guvernanță a statelor membre cu privire la respectarea statului de drept", se arată în acest proiect de document consultat de Reuters, informează Agerpres.

În document se precizează că va fi la latitudinea Comisiei Europene să recomande cum pot fi remediate astfel de probleme, iar statele UE vor decide ulterior prin majoritate dacă să le susțină. Aceasta reprezintă o modificare semnificativă față de o propunere anterioară care prevedea că doar o majoritate de state membre UE poate opri o astfel de propunere venită de la Comisie.

Statele membre net contributoare la bugetul UE, precum Germania, au denunțat deja această schimbare ca o slăbire a mecanismului de întărire a statului de drept, care în prezent se aplică Ungariei și Poloniei, două state foste comuniste unde guvernele naționaliste și eurosceptice sunt acuzate că încalcă principiile de bază ale democrației precum independența justiției, a mass media și a mediului academic.

Cei 27 de șefi de stat și de guvern din Uniunea Europeană vor avea joi dezbateri aprinse cu privire la următorul buget al blocului comunitar. Vineri, președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus un buget pentru 2021-2027 de 1.094 miliarde de euro, adică 1,074% din venitul național brut al UE, o propunere inferioară celei solicitate de Comisia Europeană, care a propus un prag de 1,114% din venitul național brut al UE (adică un buget de 1.134 miliarde de euro la prețuri constante în 2018) și mult sub pragul de 1,3% din venitul național brut al UE solicitat de Parlamentul European.

Ce vrea România de la bugetul UE înainte de Consiliul European

Mai mult pe EurActiv »