UE va discuta despre desfășurarea unei misiuni importante de antrenament pentru forțele ucrainene în țările din vecinătatea sa, a declarat luni șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Propunerea urmează să fie "discutată" săptămâna viitoare, când miniștrii apărării din UE se vor reuni pentru o întâlnire informală la Praga, le-a spus Borrell reporterilor la un forum din Santander, Spania, relatează EURACTIV.com.

"Un război care pare de durată necesită un efort nu doar în termeni de furnizare de echipament, dar și de antrenament și asistență pentru organizarea armatei'', a precizat Josep Borrell, referindu-se la conflictul din Ucraina

El nu a oferit detalii despre ceea ce ar putea presupune misiunea.

"Sper că va fi aprobată” propunerea, a spus el, adăugând că "desigur, ar fi o misiune mare".

Informațiile și armamentul greu furnizate din Europa și SUA au ajutat forțele ucrainene să încetinească ofensiva rusă în Donbas și de-a lungul coastei Mării Negre.

"Ne confruntăm cu un război real, convențional, care mobilizează sute de mii de soldați, orice misiune ar trebui să fie la înălțime”, a spus Borrell.

Informații despre un program de instruire - numit Misiunea militară a UE de consiliere și instruire în Ucraina (EUATM) - au apărut încă din toamna anului trecut.

Potrivit unor surse europene, ministrul de externe din Ucraina și cel al apărării au solicitat un astfel de program într-o scrisoare adresată lui Borrell vara trecută, iar serviciul diplomatic al UE a propus mai multe variante.

Programul ar urma să aibă mai multe componente, de la asistență financiară sporită până la reforma sectorului de securitate civilă și instruire la fața locului, dar ar fi implicat în cel mai bun caz doar câteva zeci de oficiali, au spus sursele UE.

În februarie, cu puțin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, miniștrii UE ajunseseră la un acord preliminar pentru a desfășura o astfel de misiune de pregătire militară în țară, dar invazia a împiedicat începerea misiunii.

De la invazia din 24 februarie, UE a alocat 2,5 miliarde de euro pentru a finanța livrarea de echipamente militare către Ucraina prin Instrumentul european pentru pace.