Statele membre ale UE au validat marți acordul care va face posibilă utilizarea veniturilor financiare din activele rusești înghețate în Uniune pentru a sprijini Ucraina militar și financiar, a anunțat președinția belgiană a Consiliului.

"Consiliul Uniunii Europene și-a confirmat acordul de a folosi profiturile provenite din activele rusești înghețate pentru a sprijini apărarea militară a Ucrainei și reconstrucția acesteia, în contextul agresiunii ruse", a indicat președinția Consiliului pe rețeaua X, cu ocazia unei reuniuni a miniștrilor afacerilor europene, la Bruxelles, relatează La Libre Belgique.

Statele membre au ajuns la un compromis pe 8 mai cu privire la aceste active, care valorează mai mult de 200 de miliarde de euro. Cele ale băncii centrale ruse sunt găzduite aproape în întregime la Euroclear, o companie internațională de servicii financiare cu sediul în Belgia.

Potrivit Comisiei Europene, veniturile generate de aceste active ar trebui să se ridice la 2,5 sau chiar 3 miliarde de euro în acest an. Cea mai mare parte (90%) va merge către Facilitatea europeană pentru pace, care finanțează livrările de arme către Ucraina. Restul constă în sprijin financiar, prin Facilitatea pentru Ucraina.

SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA