Comisarul pentru buget, austriacul Johannes Hahn, se pregătește să taie fondurile europene alocate Ungariei.

Potrivit unei scrisori interne a comisarului pentru buget Johannes Hahn, consultată de cotidianul austriac Die Presse, Comisia Europeană urmează să taie 70% din fondurile alocate Ungariei pentru trei programe operaționale ale UE.

Comisia UE nu a publicat o estimare exactă a miliardelor de subvenții europene pe care le-ar pierde Budapesta.

În exercițiul bugetar 2021-2027, Ungaria are alocat un total de 21,7 miliarde de euro.

Potrivit unei estimări aproximative a europarlamentarului Verzilor Daniel Freund, sancțiunile ar urma să afecteze aproximativ 20% din aceste fonduri. În plus, Ungaria nu va primi cele 5,8 miliarde de euro alocate inițial pentru a compensa pierderile cauzate de pandemia de COVID. Comisia susține că și aici există probleme cu statul de drept.

Freund susține că măsura va avea un impact ”dureros” asupra economiei ungare. Pe de altă parte, el subliniază că este de neînțeles de ce ”Comisia dorește să plătească în continuare subvențiile agricole, care sunt atât de profitabile pentru Orbán”.

Corupția și statul de drept în discursul Ursulei von der Leyen

”Astăzi vedem cu toții că trebuie să luptăm pentru democrațiile noastre. În absolut fiecare zi. Trebuie să le protejăm atât de amenințările externe cu care se confruntă, cât și de viciile care le erodează din interior. Comisia pe care o conduc are nu numai datoria, ci și un rol extrem de nobil de a proteja statul de drept. Prin urmare, permiteți-mi să vă asigur: vom continua să insistăm asupra independenței sistemului judiciar. Și ne vom proteja bugetul prin intermediul mecanismului de condiționalitate”, a declarat miercuri von der Leyen în discursul privind Starea Uniunii.

În ccea ce privește corupția, ea a spus că Executivul european se va concentra asupra tuturor fațetelor sale: ”Fațeta reprezentată de agenții străini care încearcă să ne influențeze sistemul politic. Fațeta reprezentată de întreprinderile sau fundațiile dubioase care abuzează de banii publici. Dacă vrem să fim credibili atunci când le cerem țărilor candidate să își consolideze democrațiile, trebuie ca și noi să eradicăm corupția pe plan intern. Iată de ce anul următor Comisia va prezenta măsuri de actualizare a cadrului nostru legislativ privind combaterea corupției. Vom stabili standarde mai ridicate în ceea ce privește infracțiuni precum îmbogățirea ilicită, traficul de influență și abuzul de putere, pe lângă infracțiunile mai clasice, cum ar fi mita”.

De asemenea, CE va propune includerea corupției în regimul de sancțiuni în materie de drepturi ale omului, noul instrument european de protejare a valorilor sale în străinătate:  ”Corupția erodează încrederea în instituțiile noastre. Prin urmare, trebuie să luptăm împotriva acesteia cu toată forța legii”.

Europarlamentari ungari și polonezi au criticat în plenul de la Strasbourg faptul că Ungaria și Polonia ar putea pierde bani, acuzând Bruxellesul de interferențe în politica internă. Polonezii au sugerat că Varșovia ar trebui ”recompensată” pentru ajutorul oferit ucrainenilor.

Democrația nu s-a demodat, trebuie adusă la zi pentru a continua să îmbunătățească viața oamenilor

Mai mult pe EurActiv »