Liderii statelor membre UE au agreat o limitare a dreptului la circulație în uniune, chiar dacă aceasta nu va fi statutată în legislația comunitară. Blocul „va descuraja puternic” călătoriile neesențiale, dată fiind situația sanitară „foarte gravă”.

Uniunea Europeană vrea evitarea călătoriilor neesențiale între țările din bloc pentru a face față amenințării noilor mutații ale coronavirusului, dar controlul frontierelor este o prerogativă națională.

Totuși, europenii încearcă să se coordoneze pentru a păstra funcționarea pieței interne, transportul mărfurilor și a permite miunca transfrontalieră. Liderii UE vor să evite haosul care a urmat închiderii frontierelor în ordine dispersată atunci când pandemia a apărut în primăvara anului 2020.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a estimat joi seară, după recomandările Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), că „toate călătoriile neesențiale” trebuie „puternic descurajate”, scrie Agerpres. „Suntem tot mai îngrijorați pe tema diferitelor mutații” ale coronavirusului, a recunoscut Ursula von der Leyen după o videoconferință a celor 27 de lideri de stat sau de guvern din UE.

Ea a propus o nouă definiție mai exactă a zonelor de risc din punct de vedere sanitar, cu o nouă categorie „roșu închis”. În cadrul UE, călătorii provenind din acest regiuni ar putea fi supuși obligației de a face un test înainte de plecare și de a intra în carantină la sosire.

În ce privește țările din afara UE, „propunem măsuri suplimentare de securitate pentru călătoriile esențiale spre Europa, de exemplu cerând un test înainte de plecare”, a adăugat ea.

În fața mutațiilor coronavirusului (britanică, sud-africană), mai contagioase, mai multe țări au înăsprit restricțiile în ultimele zile, ca Germania marți. Olanda a anunțat joi seară o interdicție de circulație pe timpul nopții cu începere de la orele 21.00, iar Portugalia închiderea școlilor.

Ulterior summitului, Franța a anunțat că va impune cu începere de duminică călătorilor din alte țări europene să prezinte un test PCR realizat cu 72 de ore înainte de plecare. O obligație care nu se referă la călătoriile esențiale, la muncitorii frontalieri.

„Nu trebuie impuse interdicții de călătorie fără discriminare. Cu toate acestea, pot fi necesare măsuri de restricționare a călătoriilor neesențiale în UE pentru a limita răspândirea virusului”, a punctat Charles Michel, președintele Consiliului European.

Europenii s-au înțeles asupra recunoașterii reciproce a rezultatelor testelor, atât PCR. cât și antigenice rapide, un progres validat joi seară de cei 27 de lideri.

În plus, liderii celor 27 de state UE și-au exprimat voința de a accelera vaccinarea, subliniind că angajamentele făcute de producătorii de vaccinuri trebuie respectate.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a dat asigurări că toate mijloacele posibile vor fi „examinate pentru a asigura aprovizionarea rapidă” cu vaccinuri, în contextul în care întârzieri în livrarea Pfizer-BioNTech - unul din cele două autorizate în UE - au constrâns mai multe țări la încetinirea calendarului inițial.

Pe lângă Pfizer-BioNTech, vaccinul Moderna este, de asemenea, autorizat în UE și avizul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) în privința celui de la AstraZeneca, deja utilizat în Marea Britanie, urmează să intervină înainte de sfârșitul lunii.

UE a semnat în total șase contracte pentru vaccinuri cu diverse companii farmaceutice și este în discuții discută cu alte două (Novavax și Valneva), pentru peste 2,5 miliarde de doze potențiale.

Dar nerăbdarea este în creștere, patru țări - Austria, Grecia, Cehia și Danemarca - i-au trimis o scrisoare lui Charles Michel pentru a reclama ca procesul de aprobare a vaccinelor de către EMA să fie mai rapid.

De cealaltă parte, Grecia a pledat pentru înființarea unui certificat de vaccinare „standardizat” în UE, o propunere discutată la summit.

Grecia vrea să își salveze industria turistică, dar ideea de a se servi de acest certificat pentru a permite persoanelor vaccinate să călătorească este considerată prematură de mai multe state membre, din cauza proporției reduse a populației vaccinate și a incertitudinilor cu privire la efectul vaccinului asupra transmiterii virusului.

„Ar trebui să ne putem pune de acord” cu privire la normele comune pentru aceste certificate, a spus Charles Michel. „După aceea, am putem vedea dacă și în ce circumstanțe poate fi utilizat acest certificat”, a adăugat el.