Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate propun o nouă strategie pentru relația UE cu Africa.

Astfel, Uniunea Europeană își dorește intensificarea cooperării cu Africa prin parteneriate în cinci domenii-cheie: tranziția către o economie verde; transformarea digitală; creșterea și locurile de muncă durabile; pacea și guvernanța și migrația și mobilitatea.

„Strategia de astăzi cu Africa este foaia de parcurs pe care o vom utiliza pentru a avansa și a duce parteneriatul nostru la următorul nivel. Africa este partenerul firesc și vecinul Uniunii Europene. Împreună, putem construi un viitor mai prosper, mai pașnic și mai durabil pentru toți”, a declarat Ursula von der Leyen, președinte al Comisiei Europene.

Pe baza documentului de poziție, Europa va purta discuții cu partenerii africani în vederea elaborării unei noi strategii comune, care urmează să fie aprobată în cadrul summitului Uniunea Europeană-Uniunea Africană din octombrie 2020.

„În Africa se joacă o parte a viitorului Europei. Pentru a face față provocărilor comune, avem nevoie de o Africă puternică, iar Africa are nevoie de o Europă puternică. Avem numai de câștigat din consolidarea parteneriatului nostru, care este deja foarte puternic în domenii precum pacea și stabilitatea, sărăcia și inegalitățile, terorismul și extremismul. Cele două continente au nevoie unul de celălalt pentru a deveni mai puternice, a se consolida reciproc și a realiza un obiectiv comun ambițios: o lume mai bună întemeiată pe o ordine internațională bazată pe norme”, a spus Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate/vicepreședintele Comisiei Europene pentru o Europă mai puternică pe plan internațional.