Premierul suedez Ulf Kristersson a prezentat marți, în plenul PE de la Strasbourg, prioritățile Președinției suedeze a Consiliului. Mai mulți eurodeputați români și bulgari i-au cerut să aibă ca prioritatea aderarea celor două țări la Schengen.

Eurodeputatul liberal Siegfried Mureșan i-a cerut premierului suedez să mențină printre priorități chestiunea aderării României și Bulgariei la Schengen.

El i-a transmis că, ”așa cum aderarea Finlandei și a Suediei la NATO va face să fim cu toții mai în siguranță, aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen va face, de asemenea, să fim cu toții mai în siguranță”.


”De-a lungul anilor am avut multe exemple de state membre care au abuzat de conceptul de unanimitate, folosindu-se de dreptul de veto pentru câștiguri politice, dar până la urmă a existat un compromis care permitea majorității să prevaleze, care permitea rațiunii să câștige. În decembrie, acest lucru nu s-a întâmplat, un stat membru a spus nu, n-a acceptat nici fapte, nici dovezi sau argumente, care a ignorat toate eforturile Președinției cehe, ale Comisiei și ale statelor membre pentru a găsi soluții”, a declarat Dragoș Tudorache (Reper/Renew Europe).

”Această dorință de a nu face compromisuri a creat un precedent grav care erodează coeziunea Consiliului și îi împinge pe cetățenii europeni să-și piardă încrederea în modul în care Europa îi servește ... Acum trebuie să lucrați pentru a inversa acest precedent periculos”, a mai spus eurodeputatul român.

 

Și Dacian Cioloș (Reper/Renew Europe) a criticat blocarea aderării celor două state membre la Schengen.

Pentru România și Bulgaria e ”o dezamăgire imensă care poate avea consecințe incalculabile dacă subiectul nu e abordat activ și concluzionat în următoarele luni”.

”Mă aștept ca Președinția suedeză să repare această nedreptate cu tact, prin mediere proactivă, cu soluții realiste față de blocajele care încă persistă, mai ales din partea Austriei și a Olandei. Altfel, orice discuție despre solidaritate europeană va fi tratată cu neîncredere și va avea efectul invers”, a spus Cioloș, adăugând că discuțiile despre politica de azil și migrație n-ar trebui să blocheze accesul legitim la Schengen al celor două țări.

Dacian Cioloș a declarat că există premisele unei decizii până la finalul mandatului Președinției suedeze a Consiliului UE.

 

 

”Ne așteptăm cu toții ca dvs să fiți campionul reparării acestei nedreptăți mari care s-a făcut României pentru că, în pofida regulamentelor europene, în pofida tuturor verificărilor făcute de către CE, României și românilor li s-a refuzat un drept fundamental: de a fi cetățeni pe deplin ai UE”, a declarat Dan Nica (PSD/S&D), care l-a rugat pe Kristersson să aibă printre priorități accesul României în spațiul de liberă circulație.

El a spus că sărbătorile nu au fost în regulă pentru români, care - pe lângă prețuri, inflație -  ”au trebuit să îndure umilința cozilor în aeroporturi, puncte de trecere a frontierei și mai ales traficul de mărfuri care aduce pierderi mari economiei românești”.

Cum alegerile din Austria Inferioară vor avea loc la sfârșitul lunii ianuarie, ”auspiciile sunt favorabile pentru repararea acestei nedreptăți evidente și de neacceptat”, a mai spus Nica. 

Ulf Kristersson a declarat că înțelege dezamăgirea care a fost resimțită în ceea ce privește dosarul Schengen.

”Suedia înțelege, la fel ca orice alt stat membru, că Bulgaria și România sunt dornice să adere la Schengen și suntem pregătiți să punem această chestiune pe ordinea de zi a Consiliului”, a precizat premierul suedez.