Parlamentul European a aprobat miercuri seara Acordul de Retragere a Marii Britanii din UE. Acesta a fost penultimul pas către un Brexit ordonat, după negocieri intense între Londra și Bruxelles.

UPDATE

Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană a fost votat. Au fost 621 de voturi "pentru", 49 de voturi "împotrivă" și nouă abțineri.

+++

Votul din Parlamentul European a avut loc după finalizarea procesului de ratificare în Regatul Unit și după avizul favorabil dat săptămâna trecută de Comisia pentru afaceri constituționale a legislativului UE.

Pentru a intra în vigoare, Acordul de retragere dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit trebuie aprobat de către Parlamentul European cu majoritatea simplă a voturilor exprimate, înainte de a fi supus unui vot final (cu majoritate calificată) în Consiliu.

Post-Brexit, structura Parlamentului European se va schimba. Vor rămâne doar 705 eurodeputați, față de cei 751 din prezent. Cele 73 de mandate deținute de deputați britanici se încheie pe 31 ianuarie, iar 27 dintre acestea vor fi redistribuite către statele membre, restul urmând a fi păstrate în rezervă.

Unul dintre mandatele redistribuite va reveni României, în speță fostului ministru Victor Negrescu, candidat din partea PSD, care va reveni astfel în Parlamentul European.

În urma retragerii eurodeputaților britanici și a venirii celor 27 de noi deputați, și structura grupurilor parlamentare se modifică. Astfel, popularii (PPE) vor avea cu cinci mandate mai mult în timp ce socialiștii (S&D) și grupul de centru Renew Europe pierd 6 și, respectiv, 11 mandate.