Peste o săptămână Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană după 47 de ani de la aderare. Ultimii pași procedurali sunt parcurși în aceste zile.

După trei ani de dezbateri aprinse, Marea Britanie are, în sfârșit, o lege privind retragerea din Uniunea Europeană. Parlamentul de la Londra a aprobat miercuri acordul de retragere negociat de guvernul condus de Boris Johnson, iar regina Elisabeta a II-a a promulgat joi proiectul de lege.

De partea UE, reprezentanții Comisiei și Consiliului au semnat vineri dimineață acordul, un pas necesar pentru a permite ratificarea acestuia în Parlamentul European, un vot ce va avea loc săptămâna viitoare.

Comisia pentru afaceri contituționale a Parlamentului a aprobat acordul joi, iar votul final al legislativului UE este programat pentru miercuri, 29 ianuarie. Pentru a intra în vigoare, acordul dintre Marea Britanie și UE are nevoie de o majoritate simplă în Parlamentul European. Ulterior acestui vot, Consiliul va concluziona procesul de adoptare a acordului cu o majoritate calificată, într-o întrunire a diplomaților UE programată pentru 30 ianuarie.

Și de partea britanică mai este necesară o semnătură. Acordul semnat de Charles Michel, președintele Consiliului European, și de Ursula von der Leyen, președinte al Comisiei Europene, a fost trimis la Londra pentru a fi parafat de premierul Boris Johnson.

Ieșirea Marii Britanii din UE este programată pentru 31 ianuarie, ora 2300 GMT. Separarea oficială este însoțită de o perioadă de tranziție până la sfârșitul anului 2020. Regatul Unit va continua să aplice reglementările UE în această perioadă, fără a lua parte totuși la deciziile comunitare.

 

Channel 4 News VIDEO: Brexit, Brexit, Brexit: "What the x@x!# is actually going on?"

Mai mult pe EurActiv »