Consiliul European de iarnă s-a încheiat fără ca liderii europeni să ajungă la un acord privind măsurile împotriva variantei Omicron. Nici în privința creșterii prețurilor la energie, cei 27 de șefi de stat și de guvern nu au găsit o soluție.

Portugalia, Irlanda și Italia au reimpus restricții de călătorie, astfel că oricine ajunge în acest țări trebuie să prezinte și un test PCR negativ, nu doar un certificat de vaccinare. Italia a propus ca decizia să fie implementată la nivel european. 

Chiar înainte de summit, președintele Klaus Iohannis declara însă că va atrage atenția să nu se exagereze cu măsurile de restricționare.

În concluziile reuniunii Consiliului European este recunoscută ”deteriorarea situației epidemiologice în UE” și îngrijorarea provocată de apariția variantei Omicron, dar liderii UE pledează, din nou, pentru vaccinare.

”Este extrem de important și de urgent să li se ofere tuturor persoanelor posibilitatea de vaccinare și să se pună la dispoziție doze de rapel. În acest context, rămâne esențial să se elimine reticența față de vaccinare, inclusiv prin combaterea dezinformării. Pe lângă vaccinare, ar trebui să se continue punerea în aplicare a Strategiei UE privind mijloacele terapeutice împotriva COVID-19, inclusiv achizițiile publice comune”, se arată în textul concluziilor finale.

Cei 27 sunt de acord cu intenția Comisiei Europene de a stabili la nouă luni valabilitatea certificatului digital european,  după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson. Scopul constă în încurajarea vaccinării cu doza a treia. 

”Pentru a elimina blocajele în ceea ce privește partajarea și administrarea vaccinurilor și pentru a înlătura rapid obstacolele care împiedică punerea la dispoziție a vaccinurilor la nivel mondial, Consiliul European invită Comisia Europeană să intensifice și mai mult sprijinul acordat statelor membre și țărilor terțe, să colaboreze în continuare cu producătorii și să consolideze coordonarea cu Organizația Mondială a Sănătății, cu COVAX și cu alți parteneri”, se arată în text.

Energia lipsește din concluzii

Deși era una dintre temele importante, creșterea prețurilor la energie nici măcar nu e menționată în concluziile finale ale summitului. Liderii UE n-au putut ajunge la un compromis în privința prețurilor la energie.

”Vom discuta despre prețurile enorme la care a ajuns gazul, despre prețul mare în general la energie și despre ce se poate face, fiindcă aceste prețuri există în fapt. Noi am luat acasă măsuri, există măsuri de compensare, și așa mai departe, însă aceste măsuri nu pot merge la infinit și trebuie să vedem de ce s-a putut ajunge la aceste prețuri mari, în condițiile în care, de exemplu, nu întreaga capacitate de transport a conductelor europene este folosită. Înseamnă că undeva trebuie analizată foarte bine piața pentru a vedea cum putem să îmbunătățim condițiile concurențiale, în așa fel încât să existe o concurență reală și să existe, evident, o protecție a consumatorului în acest sens”, spunea, înainte de summit, președintele Klaus Iohannis.

Nici asupra taxonomiei nu s-a ajuns la un acord. 

State membre, precum Germania, Austria și Luxemburg, vor ca energia nucleară să nu fie clasificată drept ”verde”, în timp ce Franța, dependentă de energie nucleară, face eforturi pentru ca aceasta să fie considerată o sursă de energie durabilă în UE.

Orice agresiune militară împotriva Ucrainei - consecințe masive

Liderii europeni au discutat și despre situația de la granița dintre Ucraina și Rusia.

”Consiliul European subliniază necesitatea urgentă ca Rusia să dezamorseze tensiunile cauzate de concentrarea de forțe militare de-a lungul frontierei sale cu Ucraina și de retorica agresivă. Consiliul European își reafirmă sprijinul deplin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Orice nouă agresiune militară împotriva Ucrainei va antrena consecințe masive și un cost aspru ca răspuns, inclusiv măsuri restrictive stabilite în coordonare cu partenerii”, se arată în concluzii.

Russia a desfășurat, în ultimele săptămâni, circa 100.000 de trupe la granița cu Ucraina, europenii temându-se de o potențială invadare a acestei țări. Rusia neagă aceste acuzații. 

Iohannis, la Consiliul European: Voi atrage atenția să nu se exagereze cu măsurile de restricționare

Mai mult pe EurActiv »