Ppreședinția Consiliului și Parlamentul European au ajuns miercuri la un acord provizoriu referitor la propunerea de regulament privind sistemul e-CODEX.

Principalul obiectiv al acestui sistem este de a permite digitalizarea comunicării judiciare transfrontaliere și de a facilita un acces îmbunătățit la justiție pentru cetățeni și întreprinderi.

"Un sistem judiciar modern, capabil să reziste în perioade de criză, este esențial pentru a asigura dreptul cetățenilor de a avea acces la justiție și la un proces echitabil. Acordul de astăzi reprezintă un pas important în această direcție. Acordul va transforma sistemul e-CODEX în coloana vertebrală digitală a cooperării judiciare a UE în materie civilă și penală. Regulamentul e-CODEX va oferi un sistem sustenabil, garantând faptul că autoritățile judiciare pot comunica ușor și rapid în cadrul procedurilor transfrontaliere. A constituit unul dintre dosarele prioritare ale președinției slovene și suntem încântați că am reușit să ajungem rapid la textul de compromis", a declarat Marjan Dikaučič, ministrul sloven al justiției.

Digitalizarea justiției urmărește să faciliteze accesul la justiție, să îmbunătățească eficiența generală și să asigure reziliența sistemelor de justiție în perioade de criză, cum ar fi cea provocată de pandemia de COVID-19.

Sistemul e-CODEX (e-Justice Communication via Online Data Exchange) este un factor tehnologic și digital esențial pentru modernizarea comunicării în contextul comunicării judiciare transfrontaliere.e-CODEX permite interoperabilitatea dintre sistemele informatice utilizate de autoritățile judiciare.

Permite interconectarea diferitelor sisteme naționale de e-justiție pentru a face schimb de date referitoare la cauze în materie civilă și penală.

Acest sistem este în curs de dezvoltare de mai mulți ani și încă este gestionat de un consorțiu format din state membre și alte organizații. Compromisul urmărește să asigure un cadru juridic sustenabil și pe termen lung pentru sistem, prin predarea gestionării sale către eu-LISA.

Agenția ar trebui să preia responsabilitatea pentru sistemul e-CODEX cel mai devreme la 1 iulie 2023 și cel târziu la 31 decembrie 2023.

Textul provizoriu introduce dispoziții care protejează independența sistemului judiciar, explică în detaliu structura de guvernanță și de gestionare din cadrul eu-LISA și posibilitățile pentru statele membre de a contribui la dezvoltarea în continuare a sistemului e-CODEX.