Comisia Europeană și-a dat, în sfârșit, acordul asupra Planului de redresare și reziliență al Polonie, după mai bine de un an de negocieri, dar a avertizat că nu va vira niciun ban până nu vor fi îndeplinite unele condiții.

Varșovia și Bruxelles-ul sunt în dispută de mai mulți ani pe tema unor schimbări în domeniul justiției pe care autoritățile europene le consideră că ar afecta statul de drept din Polonia.

Deși Polonia a depus planul său încă din mai 2021, Comisia a blocat aprobarea acestuia din cauza reglementărilor care, în opinia sa, afectează independența justiției.

Aprobarea planului deschide calea pentru un vot decisiv al Consiliului privind planul de peste 35 de miliarde de euro (23,9 miliarde de euro în granturi și împrumuturi de 11,5 miliarde de euro). Consiliul ar trebui să decidă în termen de patru săptămâni, dar, chiar și în cazul unui vot favorabil, nu este sigur că Varșovia va primi vreun ban.

Comisia a precizat că va autoriza plățile pe baza îndeplinirii satisfăcătoare a etapelor și țintelor prezentate în planul de redresare și reziliență, reflectând progresul în punerea în aplicare a investițiilor și a reformelor. „Unele etape sunt necesare pentru a asigura protecția efectivă a intereselor financiare ale Uniunii și trebuie îndeplinite înainte ca Polonia să își prezinte prima cerere de plată”, a anunțat miercuri Comisia Europeană.

Executivul UE s-a declarat totuși mulțumit de reformele incluse în plan pentru a îmbunătăți climatul investițional din Polonia, menționând o reformă cuprinzătoare a regimului disciplinar aplicabil judecătorilor polonezi, care ar trebui să consolideze aspecte importante ale independenței sistemului judiciar.