Eurodeputatul grec Giorgos Kyrtsos, membru al Renew Europe, a anunțat că a sesizat justiția din țara sa pentru presupusa supraveghere de către serviciile de informații, în contextul unui scandal al ascultărilor care zguduie Grecia.

"Am depus plângere contra celor răspunzători (de supravegherea mea)", printre care fostul șef al Serviciului Elen de Informații (EYP), demis în luna august, a declarat pentru presă acest eurodeputat, ieșind de la parchetul din Atena, relatează La Libre Belgique.

El a subliniat că "drepturile sale constituționale și democratice sunt încălcate" și se indignează pentru faptul că "în calitate de eurodeputat (...) este considerat suspect și periculos pentru securitatea patriei mele".

Plângerea vine la cinci zile după ce EURACTIV a scris că Giorgos Kyrtsos și un jurnanalist grec de investigații sunt "victime" ale unui "Watergate grec", scandalul ascultărilor vizând oameni politici  și jurnaliști.

Acest scandal a izbucnit cu adevărat la sfârșitul lunii iulie, când Nikos Androulakis, eurodeputat și șef al partidului socialist grec (Pasok-Kinal), a sesizat justiția, denunțând o tentativă de infiltrare în telefonul lui mobil a softului de spionaj Predator.

La începutul anului, doi jurnaliști de investigații greci sesizaseră deja justiția, afirmând că au fost supravegheați.

Prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, care a recunoscut supravegherea lui Nikos Androulakis de către serviciul de informații grecesc (EYP), a negat de repetate ori că a recurs la softul Predator și a lăsat cazul pe seama justiției.

Dar până acum, ancheta judiciară și o comisie parlamentară de investigații nu au dat niciun rezultat în acest caz.

Ales în Parlamentul European sub steagul Noii Democrații - partidul conservator, la putere, al lui Kyriakos Mitsotakis -, Giorgos Kyrtsos a fost exclus din această formațiune în ianuarie pentru că a criticat guvernul grec referitor la libertatea presei.

A devenit atunci eurodeputat independent, iar în mai a părăsit Partidul Popular European (PPE) pentru a se alătura liberalilor din Renew Europe. Luna trecută, un săptămânal grecesc de opoziție de stânga a publicat o listă de vreo zece oameni politici dintre care mai mulți miniștri în funcție, jurnaliști și oameni de afaceri care ar fi fost vizați de Predator.

Printre aceste personalități figura Eva Kaili, eurodeputată socialistă și fostă vicepreședintă a PE, arestată la Bruxelles în cadrul unui scandal de presupusă corupție în Parlamentul European implicând Qatarul. Eva Kaili nu a reacționat până acum în legătură cu presupusa sa supraveghere.

Sursa: RADOR