Un film despre influența Rusiei în Africa câștigă premiul PE pentru jurnalism

Jurnaliștii Clément Di Roma și Carol Valade au primit Premiul Daphne Caruana Galizia, ediția 2022, pentru documentarul „Republica Centrafricană sub influența Rusiei”.
Acest documentar este o coproducție Découpages/Arte G.E.I.E, difuzată inițial pe Arte Reportage în franceză, germană și engleză. Documentarul a fost difuzat și pe France 24 și publicat în ziarul francez Le Monde.
Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, Pina Picierno, vicepreședinta responsabilă pentru premiu, și Anthony Bellanger, secretarul general al Federației Internaționale a Jurnaliștilor și reprezentantul celor 29 de membri ai juriului independent la nivel european au deschis ceremonia de decernare a premiilor. Aceasta a avut loc în sala de presă „Daphne Caruana Galizia” a Parlamentului European de la Strasbourg.
"Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism transmite un mesaj puternic. Parlamentul European este de partea adevărului și a dreptății, de partea jurnalismului independent. O democrație puternică necesită o presă puternică. Democrația nu există fără libertatea presei. În Europa, drepturile și libertățile sunt țeluri pentru care luptăm, nu obstacole”, a declarat Roberta Metsola.
Între 3 mai și 1 august, peste 200 de jurnaliști din cele 27 de țări ale Uniunii Europene și-au înscris materialele jurnalistice la competiție. Unsprezece dintre aceste candidaturi au fost preselecționate de juriu înainte de a decide marele câștigător.
Background
Despre documentarul câștigător
Filmul este primul documentar al jurnaliștilor Clément Di Roma și Carol VALADE și punctul culminant al activității lor de corespondenți în Republica Centrafricană în 2020. Țara trecea printr-un val de violențe și abuzuri declanșate de o nouă rebeliune, combătută parțial de Grupul Wagner, o armată din umbră care deservea interesele Kremlinului. Jurnaliștii au investigat, au filmat și și-au continuat corespondența cu mai multe canale mass-media internaționale, în pofida supravegherii lor de către mercenarii ruși și a ostilității predominante împotriva mass-mediei franceze.
Ei au decis să continue și investigațiile a trei colegi ruși, Orhan Djemal, Kirill Radcenko și Alexander Rasstorguiev, asasinați în 2018 în Republica Centrafricană, în timp ce investigau grupul Wagner. Cel mai dificil a fost să-și protejeze sursele, în special persoanele care au denunțat crimele mercenarilor, într-o țară în care persoanele care își exprimă opoziția dispar frecvent.
După mai multe luni de anchetă, ei au dobândit încrederea unor persoane care făceau propagandă rusă în Republica Centrafricană. Vocile lor nu fuseseră auzite niciodată. Documentarul lor face auzită, fără prejudecăți, vocea victimelor mercenarilor, dar și a susținătorilor lor, pentru a înțelege mai bine metodele acestei preluări, care a fost facilitată de resentimentele actuale împotriva Franței.
Ei au dorit să facă auzite toate vocile care se exprimă pe acest front secundar al conflictului cu Rusia, care se răspândește în prezent în Sahel, atât în domeniul militar, cât și în cel al dezinformării.
Comentarii