În cadrul unui eveniment special organizat luni, întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanță și-a inaugurat cel mai recent supercomputer: LUMI, situat în Kajaani, Finlanda.

LUMI este cel mai rapid și cel mai eficient din punct de vedere energetic supercomputer din Europa și, de asemenea, al treilea cel mai rapid din lume. Reprezintă o acțiune realizată în comun de Întreprinderea comună EuroHPC și de un consorțiu format din zece țări europene: Finlanda, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Islanda, Norvegia, Polonia, Suedia și Elveția.

„Ziua de astăzi marchează un pas important către transformarea digitală și verde a Europei. LUMI este acum cel mai rapid și cel mai eficient din punct de vedere energetic supercomputer din Europa și, de asemenea, unul dintre cele mai puternice din lume. Datorită capacității sale masive de calcul, LUMI va permite realizarea mult mai rapidă a unor descoperiri științifice, de exemplu în ceea ce privește cercetarea în medicină și în domeniul climei. Ar putea fi vorba despre dezvoltarea de vaccinuri, despre diagnosticarea cancerului sau despre atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Acesta este un exemplu excelent al potențialului enorm al inteligenței artificiale de a ne îmbunătăți viețile”, a declarat vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager.

LUMI este primul dintre supercomputerele pre-exascale ale Întreprinderii comune EuroHPC care urmează să fie lansate. El va avea o performanță maximă preconizată de 550 de petaflopi (550 de milioane de miliarde de calcule pe secundă), fiind alimentat în totalitate cu energie din surse regenerabile: LUMI utilizează sisteme de răcire naturale, iar căldura sa reziduală va constitui aproximativ 20 % din încălzirea centralizată a orașului Kajaani, reducând astfel în mod substanțial amprenta anuală de carbon a întregului oraș. LUMI va deveni accesibil în general pentru utilizatorii europeni în septembrie 2022 și va contribui la accelerarea creării de noi cunoștințe și soluții la provocările societale mondiale.

Puterea sa de calcul va completa supercomputerele existente ale Întreprinderii comune EuroHPC: Discoverer din Bulgaria, MeluXina din Luxemburg,  Vega din Slovenia și Karolina din Cehia.

 Alte trei supercomputere EuroHPC sunt pe drum: LEONARDO în Italia, Deucalion în Portugalia și MareNostrum 5 în Spania.  

Inaugurarea LUMI a avut loc marți la Kajaani, în Finlanda.