Conform Mediapool, Hristo Hristev, un lector în dreptul Uniunii Europene la Facultatea de Drept a Universității „Sf. Kliment Ohridski” din Sofia, afirmă că activitatea Parchetului European în Bulgaria este sabotată.

„Există informații publice că activitatea Parchetului European în relația cu Bulgaria nu decurge deosebit de bine din motive legate în principal de țara noastră”, a comentat Hristev la BNR.

El a amintit de întârzierea detașării de procurori europeni delegați suficienți pentru a se ocupa de aceste investigații. „Din acești 9 procurori pe care Bulgaria i-a dat, în ultimele săptămâni a devenit public cunoscut faptul că un număr deloc mic dintre ei au fost promovați în sistemul Parchetului bulgar și părăsesc Parchetul European. Pentru mine, toată treaba este începe să arate ca un sabotaj organizat al activității Parchetului European în Bulgaria”, a adăugat el. 

„Când procurorii europeni delegați sunt promovați brusc, într-o măsura în care începe să se resimtă o criză de personal în această instituție din Bulgaria, când angajații, grefierii pleacă în masă - nu știu care sunt relațiile interne în Parchetul European, dar problema este mai serioasă decât relațiile dintre indivizii X, Y și Z, care dețin anumite funcții”, a spus Hristo Hristev. 

Lectorul consideră că „modelul Parchetului este greșit”, iar problema nu este personală, ci „structurală, sistemică, instituțională”.    

„Acesta nu este singurul concurs la care nu participă persoane cu specializare și pregătire în domeniu și cu ani de muncă în materia respectivă pentru că nu vor să fie discreditați de modul în care se desfășoară antiselecția”, a adăugat el.

Hristev prognozează că dificultățile cu care se confruntă activitatea Parchetului European din Bulgaria vor continua. „Atât numirea de noi procurori delegați europeni, cât și promovarea celor deja numiți sunt de competența instituțiilor bulgare, în special a Colegiului procurorilor din cadrul Consiliului Suprem al Magistraturii”, a subliniat profesorul. 

„Când acest model este legal, nu este legal în ideea că un stat sau altul ar putea, în dezvoltarea sa instituțională, să fi ajuns într-acolo - să fie într-o stare pe care doctrina o numește de obicei stat captiv. Când aveți un sabotaj intenționat al activității acestui organism din câteva unități cheie din tara respectivă - este o ipoteza care nu este prevăzută în reglementările europene. Vom vedea ce va ieși din acest audit. Dar dacă în urma acestui audit se dovedește că există niște acțiuni organizate deliberat în Bulgaria pentru a bloca activitatea Parchetului European în legătură cu investigațiile sale din țară, aceasta va fi o altă lovitură dată crizei statului de drept, în care Bulgaria trăiește de ani de zile”, a comentat Hristo Hristev. 

El a mai explicat că Parchetul European are competențe într-o gamă restrânsă de infracțiuni legate de protecția intereselor financiare ale UE. Potrivit lui Hristev, nu a trecut suficient timp pentru a se trage concluzii generale despre modul în care funcționează Parchetul European în raport cu Bulgaria.

„Investigațiile sale legate de Bulgaria se referă în principal la presupuse infracțiuni legate de absorbția de fonduri europene în Bulgaria, iar doar 4 – presupuse fraude în domeniul TVA, 16 sunt cazuri de corupție. Când mai multe dintre aceste cazuri vor ajunge în faza judiciară, atunci se va putea realiza o imagine mai clară a activității Parchetului European”, a adăugat el.

Sursa: RADOR