Un program de 16,7 milioane de euro a fost lansat pentru a sprijini aderarea Ucrainei la UE

Acest proiect, anunțat luni în cadrul unei întâlniri în capitala Ucrainei și susținut de Danemarca, Lituania și Suedia, își propune să ajute regimul de la Kiev „să avanseze pe calea europeană”, a declarat ministrul Afacerilor Europene.
Pas cu pas, proiectul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană este implementat, scrie „Le Figaro” (Franța). Ca o dovadă a acestui progres, conferința intitulată „Aderarea Ucrainei la UE: nu dacă, ci când”, care a avut loc marți la Kiev, a inaugurat lansarea programului „Ukraine2EU” pentru a sprijini potențiala intrare a Kievului sub tutela Bruxelles-ului. Pe lângă UE, Danemarca, Suedia și Lituania și-au anunțat contribuția la această inițiativă, care va oferi o finanțare de 16,7 milioane de euro, așa cum se dezvăluie într-un articol de pe site-ul oficial al Delegației Uniunii Europene în Ucraina, raportat de cotidianul ucrainean „The Kyiv Independent”.
La cinci zile de la începerea „operațiunii militare speciale” din Ucraina decretată pe 24 februarie 2022 de președintele rus Vladimir Putin și de la invadarea ulterioară a teritoriului acesteia, regimul de la Kiev și-a depus cererea de aderare la UE. În iunie 2022, Comisia a emis un aviz favorabil, iar toate statele membre au acordat ulterior Ucrainei statutul de candidat. Negocierile privind aderarea țării au început în iunie 2024.
Programul „Ukraine2EU” urmează să se deruleze până în 2027. Obiectivul său principal este de a sprijini instituțiile ucrainene și societatea civilă în realizarea reformelor interne pentru a „înainta pe calea europeană”, a declarat Marie Bjerre, ministrul danez pentru Afaceri Europene. „Dar țara a parcurs deja un drum lung”, a spus ea entuziasmată.
Principalele reforme pe care trebuie să le întreprindă Ucraina sunt legislative, pentru a „armoniza legislația ucraineană cu cea a UE”, legate de problema de bază a corupției. Proiectul își propune să accelereze procesul de aderare al țării, în timp ce Ungaria lui Viktor Orban și-a făcut cunoscut refuzul. Oliver Varhelyi, comisarul european pentru Extindere, a declarat că Ucraina va putea adera la Piața comună până în 2029, cu condiția ca Kievul să implementeze reformele necesare. O întârziere care demonstrează complexitatea unui proces în fața aderării dorite urgent de guvernul lui Volodimir Zelenski. „Sarcina noastră este să confirmăm acest lucru, să parcurgem procesul de integrare cât mai rapid și eficient posibil”, i-a spus prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal delegației UE.
Potrivit ministrului lituanian de Externe, Kestutis Budris, în declarații făcute pentru „Kyiv Independent”, „aderarea Ucrainei la UE este crucială pentru securitatea și stabilitatea Europei”. În timp ce ușile NATO îi sunt blocate de Washington, intrarea Kievului în UE i-ar oferi Ucrainei garanții de securitate în cadrul sistemului european de apărare.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii