În orașul Peștera din Bulgaria a început joi cea mai nouă inițiativă a Parlamentului European - „HERO: Inovare socială pentru o casă mai sigură pentru comunitățile vulnerabile”, relatează Mediapool.

Proiectul pilot Housing and Empowerment for Roma (HERO) își propune să îmbunătățească condițiile de locuire ale comunităților de romi, prin îmbunătățirea cunoștințelor acestora în domeniul financiar. Proiectul va fi implementat în trei țări - Bulgaria, România și Slovacia, la inițiativa Parlamentului European, a Comisiei Europene și a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Fundația „Trust for a Social Alternative” este partener din partea bulgară, care va gestiona operațional proiectul împreună cu Asociația Integro, Tokuda Bank și Habitat Bulgaria.

Până în 2024, proiectul va ajuta 200 de oameni din cartierele de romi din orașele Peștera, Botevgrad și Iablanița din Bulgaria, îi va ajuta cu explicarea unor proceduri simplificate pentru microcredite în scopul îmbunătățirii condițiilor de locuire, instruire financiară, precum și sfaturi de la mentorii care îi vor asista în căutarea și găsirea unui loc de muncă.

Din 2014, „Trust for a Social Alternative” lucrează pentru reglementarea statutului clădirilor ilegale de romi din cartierele de romi din orașele Peștera, Dupnița și Kiustendil.

La eveniment a fost prezentată experiența asociației de până acum, s-a vorbit de provocările în procesul de legalizare, precum și de modul în care, foarte recent, 20 de familii din cartierul de romi „Kavaklia” din Dupnița au obținut acte notariale pentru locuințele lor.

Sursa: RADOR